Кламер БГ - Новини: Първи полет от София до Скопие в опит за нормализиране на отношенията

Първи полет от София до Скопие в опит за нормализиране на отношенията

България

|
Пет, 11 Фев 2022г. 14:11ч.
Първи полет от София до Скопие в опит за нормализиране на отношенията

Сн. БГНЕС

Символен първи полет от София до Скопие реализира българската авиокомпания "Гъливер" в опит засилването на връзките между двете страни да доведе и до решаването на най-спортните въпроси.

На борда на самолета бяха българските министри на транспорта и съобщенията и на туризма Николай Събев и Христо Проданов, а полетът продължи 30 минути.

От страна на Република Северна Македония участие в откриващия полет взе шестчленна официална делегация, в която бяха включени министърът на транспорта и съобщенията Благой Бочварски, министърът на местното самоуправление Горан Милевски и Размена Дуровик, държавен секретар в Министерство на икономиката.

Подобна линия е работила и преди години, но е била закрита.

Самолетното свързване между двата града беше първата конкретна стъпка в сътрудничеството, което обявиха премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски на първата си среща в македонската столица. Българският премиер допусна възможност за държавна дотация на линията, но засега това не се обсъжда официално.

Идеята на правителството на Кирил Петков е да нормализира отношенията със Скопие, като се търсят общите ползи, и се създаде атмосфера на доверие. Това трябва да отвори възможности и за пробив по най-спорните въпроси като историята, например.

За целта вече работят пет общи групи, които търсят възможните общи ползи между двете държави в икономиката, инфраструктурата, културата и други области.

В петък премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски коментира, че историците трябва да бъдат оставен да коментират исторически теми, а работата на политиците е да говорят по политически въпроси.

"Историците работят в съответствие с методологията и работата им е ръководена от двама председатели. Политическите въпроси са предмет на разговор между министерствата на външните работи. Те днес имат заседание в София и когато имат какво да съобщят, ще го направят заедно“, каза Ковачевски.

Историците в комисията редовно си разменят реплики през границата, а на този фон комисията буксува от години.

Ковачевски припомни, че с България се работи по нов подход в диалога, при който са създадени различни работни групи, които вече започнаха своята работа.

"Първата работна група е в областта на икономиката, иновациите и търговията и проведе своето заседание. Втората е в сферата на инфраструктурата, транспорта и виждате, че днес се осъществи първият полет. Има и работни групи по въпросите на образованието, културата и на европейската интеграция “, каза премиерът.

mediapool.bg