Кламер БГ - Новини: ДБ предлага безплатен градски транспорт в София за ученици, студенти и докторанти (видео)

ДБ предлага безплатен градски транспорт в София за ученици, студенти и докторанти (видео)

България

|
Пет, 11 Фев 2022г. 14:16ч.
ДБ предлага безплатен градски транспорт в София за ученици, студенти и докторанти (видео)

ДБ предлага безплатен градски транспорт в София за ученици, студенти и докторанти (видео)

Безплатен градски транспорт за ученици, студенти и докторанти предлагат общинските съветници от Демократична България. Формацията предлага и билетът за превоз в София да струва 2.40 лева за 1 час, като в рамките на него столичани ще могат да сменят редица превозни средства, посочи в петък общинският съветник Симеон Ставрев, представяйки цялостната визия за промени в тарифите. Така, ако предложението види "зелена светлина" от Столичния общински съвет столичани ще могат да спестят най-малко 80 стотинки, тъй като в рамките на час биха сменили поне две превозни средства. По сегашната тарифа превоз с две превозни средства струва 3.20 лева.

Друго предложение е билетът за 30 минути да струва 1.60 лв., а ученици, студенти и докторанти да пътуват напълно безплатно, отбеляза Виктор Чаушев.

Приоритети

От ДБ определиха идеята си за безплатни карти за ученици, студенти и докторанти като приоритетна. Оттам се облегнаха на проучване в други държави от ЕС, което показва, че, ако учениците се научат да пътуват с градския транспорт от ранна възраст, те си създават навик да го ползват и след това. Наред с това подобна политика е и залог, че в бъдеще ще се ползват по-малко коли в София, а оттам и столицата ще се радва на по-чист въздух.

В момента месечната карта за ученик е 20 лева, а когато е в пакет с тази на родителите излиза по 10 лева.

Ако предложение бъде одобрено от СОС и от държавата, Столична община би трябвало да получава 20 млн. лв. повече от държавния бюджет. В момента бюджетът дотира картите с 17 млн.лв., а занапред ще станат 37.8 млн. лв.

Допълнителният ресурс може да бъде използван за пускане на нощния транспорт в София, за който само преди дни столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че не се очаква пускането му в скоро време, посочи още Симеон Ставрев.

Предлага се запазване на принципа, ако билетите за ден надвишат цената от 4 лева, на която се продава дневната карта, гражданинът да спре да се таксува и всяко следващо превозно средство да се ползва безплатно.

Седмична карта и карта за 24 часа

Експертите на ДБ предлагат и седмична карта с единична цена 20 лева. "Ако през седмицата всеки ден се пътува за по 4 лв., то събота и неделя ще излизат безплатни", посочи Ставрев.

Предлага се и 24-часова карта за градския транспорт на цента от 6 лв. Тя ще се купува през смартфон, банкова карта и на гише. Тя ще важи и за нощния транспорт и за туристи.

Годишната карта за градския транспорт се предлага да може да се разсрочва на 3 вноски и да остане на цена от 370 лева.

ДБ предлга отпадане на 3 и 6-месечните карти и талоните с 10 билети. Освен това се предлага и на касите на "Метрополитен" да се продават билети за автобусите.

mediapool.bg