Кламер БГ - Новини: Прокопиев ще съди четирима депутати от ДПС

Прокопиев ще съди четирима депутати от ДПС

България

|
Пет, 11 Фев 2022г. 16:38ч.
Прокопиев ще съди четирима депутати от ДПС

Иво Прокопиев, сн. БГНЕС

Бизнесменът и съиздател на медийната група "Икономедия" Иво Прокопиев обяви, че ще заведе дела за клевета срещу депутатите от ДПС Мустафа Карадaйъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Станислав Анастасов. Той коментира, че поводът са "безпрецедентните медийни атаки от различни представители на ДПС в последните седмици, и особено в последните дни".

Депутатите имат имунитет срещу завеждането на наказателни дела от частен характер за обида и клевета, но могат да бъдат съдени по граждански ред за непозволено увреждане.

"Срамно е народни представители да се крият зад депутатския си имунитет и да използват парламентарната трибуна и достъпа до националните медии за разпространяването на клевети и очевидни лъжи. Затова призовавам господата Карадайъ, Цонев, Хамид и Анастасов, ако са толкова ербап, да се откажат от имунитета си на народни представители и да опитат да докажат в съда абсурдните си твърдения", казва Прокопиев в изявление до медиите.

Той напомня, че вече е осъдил вестниците "Уикенд", "Всеки ден", два пъти "Телеграф" (който беше на Пеевски), три пъти Николай Бареков, веднъж сайта bnews и издателя на "ПИК" Недялко Недялков, както и бившия председател на Комисията за финансов надзор и Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.

"Не разбирам подхода на ДПС и намирам за абсолютно недопустимо, една партия, която има претенциите да е социална и либерална, да игнорира интересите на своите избиратели и да се противопоставя по такъв директен начин на желанието на цялото общество за законност и справедливост", казва бизнесменът.

През последната близо една година тактиката на ДПС е да отвръща на всяка атака срещу Доган и санкционирания от САЩ Делян Пеевски с обвинения срещу Прокопиев, когото партията представя като най-големия олигарх в държавата.

В петък на брифинг в кулоарите на парламента ДПС заподозря, че Прокопиев може да има решаващо влияние и върху прокуратурата, защото Специализираната прокуратура не е протестирала оправдателната му присъда по делото "ЕВН".

"Още не сме получили отговор защо не се обжалват делата на Прокопиев. Той може да осъди всеки в своята съдебна система", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Хамид Хамид обясни, че намерението на Прокопиев да ги съди прилича на репресии, на които ДПС е подлагано още при създаването на партията. Според него било "прийоми на комунистическия режим" да се съди някой, за да му се запуши устата.

Малко по-късно от ДПС попитаха премиера дали Прокопиев е сред имената в предадения на Гешев списък с корумпирани лица.

"Ако имате явни и ясни сигнали, за което и да е лице, включително и Иво Прокопиев, ще се радвам да ми ги предадете и оттук нататък - всички под един аршин", отговори премиерът и посочи, че

България е държава, в която ще се следва законодателството, а "единственият кръг, който ще закачим, е на всички крадци и на всички, свързани с корупцията".

mediapool.bg