Кламер БГ - Новини: Пълен анализ на МВР ще предхожда реформирането му, решиха преговарящите

Пълен анализ на МВР ще предхожда реформирането му, решиха преговарящите

България

|
Четв, 25 Ноем 2021г. 16:25ч.
Пълен анализ на МВР ще предхожда реформирането му, решиха преговарящите

Снимка: БГНЕС

Бъдещите реформи в МВР ще бъдат основани на предварителен анализ. За това се разбраха преговорните групи от четирите партии – "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" на първата си среща по тема вътрешна сигурност. След петчасова дискусия в четвъртък, в последния момент бе решено едно от първите действия да е разтоварване на служителите от несвойствени дейности – например да отпадне задължението да дублират всеки документ на хартия или електронен вид. Така на второ място остана бъдещият функционален анализ. Кога и как ще бъде извършен той, не е съвсем ясно. Участващите в дискусията се разбраха да направят нов преглед на точките, по които се договорили, преди да ги одобрят финално.

Проблемът с кадрите

Съпредседателят на ПП и бивш служебен министър на финансите Асен Василев изнесе данни, че в МВР работят около 7000 пенсионирани служители. Атанас Атанасов от "Демократична България" изтъкна, че системата на МВР е задръстена и не позволява на младите служители да израстват кариерно и това става само с връзки. Николай Радулов от ИТН допълни, че голяма част от ръководителите на структурите в МВР са парашутисти.

Представителите на четирите партии се обединиха около решение, че първата задача на бъдещото правителство e да изготви функционален анализ на МВР и ДАНС. Този цялостен преглед трябва да включва дейността на дирекциите, персоналния състав, кадровата политика, финансовото състояние и ефективността. Изработването на анализа ще стане с участие на външни експерти, политическото и професионалното ръководство на МВР, както и представители на полицейския синдикат, на Министерството на финансите и на всяка от парламентарно представените партии.

След това ще бъде изготвена изцяло нов закон за МВР, но спорът между партиите е дали този закон да е структурен или функционален.

"Запознай се с кварталния": Новите стари идеи на БСП

В разговора бяха засегнати до болка познати проблеми на МВР, които никой не решава вече десетилетия, макар че са известни на всички. Дискусията бе открита с идеите на БСП, които сякаш качена на машина на времето, повториха идеите си от 2013 г., когато бяха на власт. Тогава МВР организира инициативата "Запознай се с кварталния" и на полицията бе разпоредено да разлепи контактите си из входове и пощенски кутии. Резултатът беше нулев. Което не попречи на БСП 8 години по-късно да заявят, че все още е проблем, че българските граждани не познават кварталния си.

Друга притоплена инициатива е полицейско присъствие чрез жандармерия в малките населени места. Това също бе реализирано в практиката през 2013 г. След няколко седмици на бодри сводки, в които се цитираха арестувани и предотвратени престъпления, жандармерията бе прибрана и всичко се върна постарому. След това многократно проблемът с отсъствието на полиция от малките населени места бе обсъждан и в мандатите на ГЕРБ, особено усърдни бяха т.нар. "Патриоти", но без да се намери решение.

Каква киберсигурност, те се свалят "Читанка"

Освен въпросите около предстоящия анализ на МВР и гарантиране на кадровото израстване на служителите, бе засегната и киберсигурността. Сред предложенията бе създаване на отделна държавна агенция. Или звено със същия предмет в ГДБОП. И в момента антимафиотите се занимават с това. Бившият секретар на МВР Николай Радулов, който сега е част от ИТН, обаче се изказа доста критично. Радулов коментира, че през последните години единствената работа по тази линия била да сваля сайта на "Читанка" от интернет, "за да не могат българите в чужбина да четат на български".

Лидерът на ПП Асен Василев, който води дискусията, сподели, че докато беше министър не е останал с добри впечатления от киберсигурността. А Радулов го увери, че ситуацията е доста по-зле.

Нулева толерантност

Василев акцентира и върху друг сериозен проблем – защитата на информацията. Според него това е една от причините България все още да не е приета в Шенгенското пространство.

В един момент разговорът се завъртя и около идеята за "нулева толерантност" дори и към дребните провинения. Подобна формулировка звучи добре на дискусии, но в реалността е практически невъзможна.

Атанас Атанасов от ДБ посочи друг сериозен проблем – липсата на съдебен контрол върху прокурорите, които често отказват да образуват преписки по информация, събрана от МВР. Той посочи, че това на практика е отказ да се разследват престъпление, при това абсолютно безконтролен.

Имигрантите не бихме могли да ги спрем

Беше обсъден и усиленият през последните месеци мигрантски натиск по границата с Турция. Преговарящите се обединиха около тезата, че трябва да се засили сътрудничеството с европейската агенция за граничен контрол Фронтекс.

Радулов коментира, че издигната стена по границата изобщо не помага срещу мигрантския натиск. Той заяви, че е имало и други решения, но още преди години е трябвало определени фирми да свършат работата.

По време на разговорите за влизащите нелегално у нас не липсваха и бисери. От БСП предложиха да се вземат мерки срещу имигрантите. А Радулов репликира, че това няма как да се случи и е по-добре да се направи опит да бъдат спрени нелегалните мигранти.

mediapool.bg