Кламер БГ - Новини: Протест в София заради посещение на руски митрополит

Протест в София заради посещение на руски митрополит

България

|
Вт, 06 Дек 2022г. 12:15ч.
Протест в София заради посещение на руски митрополит

Протест в София заради посещение на руски митрополит

Недоволни граждани протестираха тази сутрин пред руската църква в София. Повод за демонстрацията бе посещението на волоколамския митрополит Антоний, който участва в църковната служба.

На службата присъстваха и посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, както и лидерът на АБВ Румен Петков.

"Протестираме, защото това е върховна наглост по време на война от тези, които окупират, тук, на територията на Европейския съюз и на страна от НАТО, да служат служба за победа на Русия, това е просто нонсенс, затова протестираме", каза протестиращният Георги Иванов, цитиран от БГНЕС.

Украинката Ирина, която е от Херсон,също участва в демонстрацията. Тя разказа, че протестира против кървавата война на Путин в Украйна, защото нейни близки се намират в окупираните територии.

"Тук съм като възмутен гражданин, защото е светотатство в българска църква да има молебен за една терористична държава, да се благославят убийци на деца. Знаете ли какво се случва в момента в Украйна? Хиляди деца са в бомбоубежищата! Хиляди деца са изложени на смърт! А в тази църква има хора, които се молят те да успеят да ги убиват още по-успешно, тук се молят в момента една държава да смаже друга държава", заяви друга протестираща.

Целта на визитата на митрополит Антоний не е оповестена нито в руските, нито в българските официални църковни сайтове.

По църковна линия Московската патриаршия общува на такова високо равнище само със Сръбската църква, като митр. Антоний (Севрюк) беше неотдавна в Белград, а сръбска църковна делегация участва в Москва в празнично събитие с название "Сръбска утеха за руското сърце".

mediapool.bg