Кламер БГ - Новини: Парите съвсем не са единственият проблем. Срещу какво стачкуват дипломатите?

Парите съвсем не са единственият проблем. Срещу какво стачкуват дипломатите?

България

|
Вт, 06 Дек 2022г. 13:06ч.
Парите съвсем не са единственият проблем. Срещу какво стачкуват дипломатите?

Стачка в МВнР. сн. БГНЕС

Дни преди ключовото решение за членството на България в Шенген, външно министерство стачкува. Основното искане на дипломатите е повишаване на заплатите и командировъчните, като настояват ръстът да е двоен, съобразен с високите изисквания към тях.

Средната заплата във ведомството е 1400 лева, но в системата има много дисбаланси.

Постовете зад граница, например, са едни от "най-привлекателните" държавни назначения и често за тях се изисква и политическа подкрепа.

Дипломатите обаче стачкуват и заради много системни проблеми, които остават заглушени от разговора за заплащането.

Специални индивидуални заплати

Дипломатите обявиха, че не приемат съществуването на "специални" индивидуални заплати за определени служители и нелогичното изчисляване на заплатите на младшите служители спрямо старшите.

Те настоява и за прекратяване на практиката да се намалява основната заплата при заминаване в дългосрочна командировка.

Липса на прозрачност

Основен проблем и липсата на прозрачност във ведомството и ясно кариерно развитие.

"Липсата на прозрачност опорочава цялата система", коментират служители в МВнР.

Това дали да бъдеш повишен в ранг или изпратен на задграничен мандат не зависи от обективни критерии, а от лобиране и игри в кариерната комисия.

Задължителното годишно оценяване също е "мистерия" за редовите служители. Спорни са и критериите за позициите за ротации.

Административните процедури

Дипломатите страдат и от безсмислени административни процедури.

Най-елементарни неща трябва да минават през дълго съгласуване, което не допринася за качеството на работата, а губи време и размива отговорността.

Кадрова криза

Дипломатите не приемат и лошите условия на труд, както и недостигът на персонал на определени места.

Посолствата и ведомствените жилища не са ремонтирани от години заради хронично нефинансиране. Проблеми има и централната сграда в София – течове, неработещо парно на много места и други.

"Системното недофинансиране на МВнР и неговите задгранични представителства е причина за сериозна демотивация на служителите, отлив от министерството на вече подготвени кадри, както и за все по-трудното привличане и задържане в системата на нови служители. В резултат на тази целенасочена политика, на практика към настоящия момент българското външнополитическо ведомство се намира в сериозна кадрова криза", посочват протестиращите служители в министерството.

Политическа намеса

Публична тайна е политическото влияние в министерството и смяната на климата в него в зависимост от управлението. То, обаче, засега най-вече назначенията на посланиците и генералните консули.

mediapool.bg