Кламер БГ - Новини: Протест срещу КФН и в защита свободата на словото се организира във Фейсбук

Протест срещу КФН и в защита свободата на словото се организира във Фейсбук

България

|
Пет, 16 Ян 2015г. 17:37ч.
Протест срещу КФН и в защита свободата на словото се организира във Фейсбук

Протест с надслов "Санкциите на КФН срещу медии са цензура" се организира в социалната мрежа Фейсбук по повод наложените глоби от Комисията за финансов надзор на няколко медии. Организатор е Мрежа за свободно слово, а събитието е насрочено за понеделник в 12 ч. пред сградата на парламента в София.

Рекордната глоба от 160 хиляди лева беше наложена на медийната група "Икономедиа", която е издател на "Капитал" и "Дневник" за публикации, окачествени като съставляващи пазарни манипулации, заради отказа журналистите да разкрият източниците си на информация. Със същите аргументи със 100 хиляди лева е глобено и изданието "Зовнюз" от Враца. Става въпрос за публикации около банковата криза през юни месец. Подобни разследвания неотдавна бяха проведени и срещу "Медиапул" и "Биволъ".

"Журналисти получават ултимативни и заплашителни писма от КФН със заплахи за административни процедури и подвеждане под наказателна отговорност? Дори и за написано като личен статус в социалната мрежа "Фейсбук", се посочва в страницата на протеста.

Според организаторите, тъй като работодател на КФН е Народното събрание и "защото всяка партия на хартия имаше амбиции за медийната среда", Мрежата за свободно слово ще проведе флашмоб.

Организацията настоява да разберае "чии интереси защитава независимият регулатор и чия поръчка". "Ще внесем няколко декларации от професионални организации в парламента и ще очакваме всички, за които журналистиката е ценност. Журналистиката, чието ниво в България и заради подобни акции е на опашката в Европа", допълват организаторите.

mediapool.bg