Кламер БГ - Новини: Просрочените дългове на болниците са намалели с 13% за година

Просрочените дългове на болниците са намалели с 13% за година

България

|
Четв, 04 Окт 2018г. 19:00ч.
Просрочените дългове на болниците са намалели с 13% за година

Просрочените дългове на болниците намаляват, като за година те са редуцирани с 13% и в момента са 141 млн. лева. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев пред депутатите от парламентарната здравна комисия в четвъртък.

Според него положителните резултати се дължат на по-добрия начин на управлението им след въвеждането на единния финансов стандарт през тази година. Според Ананиев 60% от лечебните заведения отчитат подобряване на финансовите си резултати.

Ананиев увери, че и през 2019 г. ще има увеличаване на заплатите в центровете за спешна помощ, като посочи, че кумулативно от 2014 г. досега възнагражденията на работещите в тези центрове са увеличени с над 50%.

Ананиев съобщи още, че задължителният имунизационният календар за тази и за следващата година е напълно осигурен, като в резултат на договарянето са постигнати по-изгодни условия в сравнение с предходните години. Общата сума, която здравно министерство е заплатило за ваксините, е 60 млн. лв, а реализираната икономия е в размер на 30 млн. лева за двете години.

mediapool.bg