Кламер БГ - Новини: Осветяването на църковните дарители щяло да наруши "личното религиозно чувство" им

Осветяването на църковните дарители щяло да наруши "личното религиозно чувство" им

България

|
Пет, 05 Окт 2018г. 10:30ч.
Осветяването на църковните дарители щяло да наруши "личното религиозно чувство" им

Представителите на църквата са против текстовете в проекта за нов Закон за вероизповеданията в частта за разкриването на дарителите, защото това би нарушило лично религиозно чувство на хората. Това стана ясно от изказването на средноевропейският митрополит Антоний пред Нова телевизия в петък.

По думите му новият Закон за вероизповеданията нарушава автономията на Българската православна църква.

"По закон БПЦ е отделена от държавата и има свой вътрешен живот, който се регулира от устава и традициите и правилата на БПЦ. Също сме категорично несъгласни с понятието религиозен радикализъм, защото няма точна формулировка”, каза той. По думите му този аргумент може да се ползва против църквата. “Представете си едно литийно шествие в името на благородна кауза, което по един или друг начин може да бъде спряно с подобни опасения", добави митрополит Антоний.

Ръководството на църквата обаче било доволно от идеята за увеличение на заплатите на свещениците. "Ние адмирираме това, защото това по един или друг начин ще облекчи църквата и ще могат една част от нейните средства да бъдат насочени в социални, просветни дейности. Иначе хората, които даряват, виждат къде отиват парите им, защото голямата част от даренията са целеви и резултатът от тях се вижда", заяви митрополит Антоний.

mediapool.bg