Кламер БГ - Новини: Шефът на БНТ пак не отиде на делото си, но този път съдът му даде ход

Шефът на БНТ пак не отиде на делото си, но този път съдът му даде ход

България

|
Пет, 05 Окт 2018г. 13:21ч.
Шефът на БНТ пак не отиде на делото си, но този път съдът му даде ход

След два неуспешни опита Софийският градски съд (СГС) най-накрая даде ход на делото срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаров за шофиране след употреба на алкохол.

Предишните два пъти съдия Атанас Атанасов бе принуден да отложи процеса, тъй като подсъдимият не дойде в залата заради служебен ангажимент покрай финала на музикалния конкурс "Евровизия" и заболяване, но държеше да присъства.

В петък Каменаров отново се оказа възпрепятстван да се яви, но този път защитникът му Людмил Рангелов декларира, че той е дал съгласие делото да тръгне и в негово отсъствие.

Изходът на казуса е от особено значение, тъй като на първа инстанция шефът на БНТ получи условна присъда от 1 години и 3 месеца и ако тя бъде потвърдена от СГС, ще влезе в сила. Това обаче би означавало, че Каменаров ще трябва да се раздели с поста си, защото Законът за радиото и телевизията не допуска осъждани лица да заемат ръководни длъжности в обществените медии.

По време на заседанието адвокат Рангелов поиска от съда да изясни защо се разминават датите от изготвянето на протокола от химическата експертиза на кръвната проба на Каменаров (23 юни 2016 г.) и и взимането на самата проба (24 юни 2016 г.). За целта юристът настоя за справка от болницата "Св. Анна", както и за разпит на химика, изготвил изследването и на служителя, съставил протокола.

Съдия Атанасов уважи частично доказателствените искания на защитата, задължавайки болницата в 7-дневен срок да уточни кога е получена кръвната проба на Каменаров, отразена ли е тя в регистъра на химическата лаборатория, как е бил определен номера на протокола от експертизата и защо има разминаване в датите. Съдът обаче отказа да призовава на разпит служители на "Св. Анна", тъй като може да изясни въпросните обстоятелства по документи.

Делото продължава на 7 ноември, когато за пореден път ще бъде призован и подсъдимия Константин Каменаров. Ако не се стигне до събиране на други доказателства, СГС би трябвало да разгледа казуса и да даде ход на финалните пледоарии в процеса.

Генералният директор на БНТ е изправен пред съда за шофиране с 1.6 промила алкохол в кръвта. Миналата година Софийският районен съд (СРС) го осъди условно на 1 година и 3 месеца. Той е заловен да управлява колата си след употреба на алкохол на 23 юни 2016 г. Защитната му теза пред първата инстанция бе, че положителният му алкохолен тест се дължал на разтвор от билка "златен корен", който той консумирал с чист етилов алкохол, за да стимулира метаболизма си.

mediapool.bg