Кламер БГ - Новини: Прокуратурата призова Христо Иванов да се извини

Прокуратурата призова Христо Иванов да се извини

България

|
Пет, 24 Юли 2020г. 16:50ч.
Прокуратурата призова Христо Иванов да се извини

Пресцентърът на прокуратурата призова съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов да се извини за "неистинни и неверни твърдения".

На 16 юли Иван Гешев посети Шивачево във връзка с провеждана там операция по противодействие на т.нар. "битова престъпност". В тази връзка Гешев бе заснет да говори с възрастна жена за арестуван извършител на сексуално посегателство срещу възрастна жена.

Христо Иванов обяви, че пресцентърът на прокуратурата е заснел и публикувал видеото с жертвата на посегателството. Пресцентърът на прокуратурата казва, че Гешев не се е срещал с жертвата.

"От публикувано в официалния канал на ПРБ в YouTube кратко видео е видно, че главният прокурор разговаря с жители на Шивачево, пред които изразява съжаление за извършено в града тежко престъпление, както и за предприетите действия по неговото разкриване и за недопускане на подобен вид криминални деяния в бъдеще", се казва в съобщението на прокуратурата.

"Христо Любомиров Иванов целенасочено въвежда в заблуждение журналистите и съответната аудитория, като с изявленията си в качеството си на партиен лидер, същият оказва политически натиск върху независимостта на прокуратурата, уронва престижа на съдебната власт и накърнява конституционно установения ред за разделение на властите", твърди държавното обвинение.

Според прокуратурата тази неистина "показва пълната несъстоятелност и нищожност на т.нар. "сигнал" от Христо Иванов. В началото на седмицата Иванов внесе сигнал до Министерския съвет, в който се изброяват множество действия на Иван Гешев, които могат да доведат до започване на дисциплинарно преследване. В това число влиза и публикуването на подслушани разговори на президента Румен Радев.

mediapool.bg