Кламер БГ - Новини: Проф. Каприев: Живеем в съвършен османски модел на управление

Проф. Каприев: Живеем в съвършен османски модел на управление

България

|
Пет, 24 Юли 2020г. 18:59ч.
Проф. Каприев: Живеем в съвършен османски модел на управление

"Живеем в съвършен османски модел на управление. Имаме султан – собственик на цялата територия, и държи участта на всички в ръката си, каквото самочувствие има нашият министър-председател. Това е система, в която политическото и персоналното се сливат, водещите мотиви идват от личния интерес. Гражданското общество избухна, както предците ни са скочили срещу османския модел на управление", коментира пред БНР философът проф. Георги Каприев, преподавател в Софийския университет.

Toй описа протестите с "една историческа метафора – Априлското въстание".

Според него протестите и политическата атмосфера нямат за цел конкретна атака срещу едни партии или лица за сметка на други партии или лица.

"Младите хора застават срещу този архаичен модел на управление. Те искат справедливост. На изборите ще се види какво иска народът. Но така повече просто не може... Протестът няма политическа програма", коментира той.

"Президентът Радев и неговите съветници очевидно не разбраха, че

ако протестът не е против президента, той не е и в подкрепа на президента. Ако БСП изпълни обещанието си да организират своята Бузлуджа в София, ще се опитат да ползват енергията на протеста, но вместо да я ползват, също както Радев, я разпиляват".

mediapool.bg