Кламер БГ - Новини: Страхливият нарцис Борисов никога няма да се оттегли от властта, смята проф. Луджев

Страхливият нарцис Борисов никога няма да се оттегли от властта, смята проф. Луджев

България

|
Пет, 24 Юли 2020г. 17:27ч.
Страхливият нарцис Борисов никога няма да се оттегли от властта, смята проф. Луджев

"Промените в кабинета са мимикрия и опит за спасяване на положението... Тази нова протестна вълна се отличава с нещо много важно - те много добре разбират, че докато партията - мафия ГЕРБ е на власт, заедно с нейния кръстник и неговия бодигард главния прокурор, нищо в страната няма да се промени. Първо, държавата трябва да бъде освободена с избори".

Това коментира пред БНР проф. Димитър Луджев, учен, политик, депутат, вицепремиер (1990 – 1991 година) по повод протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев. Той добави, че четирите оставки и една рокада в кабинета по същество нищо не означават и нищо не променят.

Според него "този страхлив нарцис Борисов никога няма сам да се оттегли от властта, защото, той и неговите колеги разбират, че ако се оттегли с ГЕРБ е свършено".

"Тази партия се крепи на неговата сила, на мафиозната структура, която той е създал (...) Това е партия на власт, няма идеологии, там няма нищо, освен кокал... Създадоха невероятна корупционна система, в която всяко нещо се купува и се продава", добави Луджев.

По думите му ГЕРБ не е направила "една реформа като хората" в последните 10 години.

"Борисов и на неговата партия дадоха път към властта на една голяма категория хора, които произлязоха от сенчестите дълбини, за които законът е като бариера в поле", каза още той.

Луджев прогнозира, че вероятно правителството ще оцелее до изборите, но тогава ще изгубят и това ще е последният вот, в който ГЕРБ ще участва.

"Борисов няма смелост да се срещне с протестиращите"

Попитан дали не трябва Борисов да търси диалог с протестиращите срещу него, проф. Луджев отговори:

"Това нещо едва ли ще го направи някога. Няма смелост да се срещне с протестиращите. Няма нито доблест, нито чест да направи подобно нещо. За него и за присъдружните му протестиращите са недоволна тълпа, която не може да оцени страхотните им заслуги за тая държава. Тяхното очакване е, че протестът ще се оттече".

По думите му в очакването на управляващите, че недоволството ще утихне има известни основания, защото "протестиращите, които прекрасно разбират ситуацията, не разбират нещо друго много важно – че срещу такъв такава авторитарен тип власт трябва също да се противопостави някаква организация".

"Протестиращите трябва да се самоорганизират. Трябва да си излъчат лидери, да създадат устойчива сила, която да застане срещу господстващата сила", добави той.

Според него партиите, които подкрепят протеста, би трябвало просто да го подпомагат и те сами разбират, че "не би трябвало да го подчиняват на своите политически амбиции".

"Силата е в новите млади хора с модерни разбирания за държавата. И много енергия, обществена енергия, която се беше позагубила в нашето общество", добави Луджев.

"В ГЕРБ има страх от Радев, който започна да изразява обществения глас"

Проф. Луджев нарече "глупости" тезите на ГЕРБ, че президентът Румен Радев иска президентска република.

"Просто те са бесни, защото Румен Радев най-после започна да говори като политик, а не просто като институция. Започна да изразява обществения глас. Това е много важно. Страх ги е от Радев, защото той е реална политическа алтернатива на тяхното управление и на тази партия-мафия, наречена ГЕРБ".

"Гьонсурат като Гешев никога няма да си тръгне сам"

Попитан дали е възможно главният прокурор да се раздели с поста си заради този протест, Луджев отговори: "Такъв гьонсурат като него никога няма да си тръгне сам".

"Може да си тръгне, ако се промени съдебната система и бъде създаден нов вид обществен или парламентарен контрол върху главния прокурор. Гешев е една от главните опори на ГЕРБ и Борисов".

mediapool.bg