Кламер БГ - Новини: Прокуратурата не откри незаконно подслушване на политици

Прокуратурата не откри незаконно подслушване на политици

България

|
Пон, 19 Юли 2021г. 18:28ч.
Прокуратурата не откри незаконно подслушване на политици

Прокуратурата не откри незаконно подслушване на политици

Няма незаконно подслушване на политици. Това е установила проверка на Софийската градска прокуратура, започнала след като вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че в рамките на дело за готвен преврат са били следени със специални разузнавателни средства (СРС) протестиращи и политици. Прокуратурата е изискала документи от ДАНС, ГДБОП, дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР и агенция "Технически операции", която прилага СРС-тата.

Не е установено незаконно подслушване, посочват от държавното обвинение. Това съвпада и с твърденията на Националното бюро за контрол на СРС, което преди няколко седмици даде отговор на адвокат Николай Хаджигенов, че не е бил следен незаконно. Всъщност този отговор означава, че няма нарушения при процедурите по искане и даване на разрешения прилагане на СРС-та, а не, че такива изобщо не са били използвани.

Прокуратурата твърди, че хем никой не е бил подслушван незаконно, хем сред следените няма политически лица. Установено е, че по линия на ГДБОП са били прилагани СРС-та срещу кандидат-депутати. Това обаче е било по разработки за разпространение на марихуана и амфетамини. Тези СРС-та са били прекратени. Не се съобщава кои са следените кандидати.

Няма никакъв проблем

Подслушването беше един от най-големите скандали, започнал след идване на власт на служебното правителство. Рашков разказа, че е било образувано дело за готвен преврат по текст от НК, който никога досега не е бил използван. Според него подслушваните са стотици.

Според прокуратурата обаче това съвсем не е така. Отговорът на ДАНС сочел, че след справка е установено, че няма съвпадение между подслушваните и списъка с кандидат-депутатите за предишния парламент.

"В хода на производството Софийска градска прокуратура е възложила и нарочна проверка на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства. С решение на бюрото са определени комисии, които да извършат проверки на службите, прилагали СРС. Проверката установява, че политически лидери не са били обект на прилагане на специални разузнавателни средства", твърдят от прокуратурата.

И президентът, и премиерът не са били следени

Не е установено да са подслушвани президентът Румен Радев, вицето Илияна Йотова, служебният премиер Стефан Янев или бившият министър-председател Бойко Борисов. Не са следени политици и депутати.

Къде отиде тоя преврат?

В съобщението на прокуратурата не се споменава и дума за делото за преврат, за което от месеци говори Рашков. Няма и дума за подслушвани протестиращи.

Това е доста странно при условие, че документи за подслушвани протестиращи бяха показани от самите тях. Първо Хаджигенов и Арман Бабикян показаха пред БНТ документи за следени по линия на т.нар. "преврат". Сред тях бе бившият депутат Настимир Ананиев.

Разследващият сайт Bird.bg пък публикува документи, от които става ясно, че сред подслушваните е активистът на "Изправи Се!" Тихомир Василев. Той бе активен участник в протестите.

За собственото си следене документи показа и лидерът на гражданското движение БОЕЦ – Георги Георгиев.

Ще се видим в парламента

Нулевите нарушения след прокурорската проверка ярко контрастират с твърденията на вътрешния министър. Наскоро той заяви, че цялата информация за незаконното подслушване ще бъде внесена в бъдещия парламент.

mediapool.bg