Кламер БГ - Новини: 23 магистрати са кандидати за "смели" прокурори на Кьовеши

23 магистрати са кандидати за "смели" прокурори на Кьовеши

България

|
Пон, 19 Юли 2021г. 19:13ч.
23 магистрати са кандидати за "смели" прокурори на Кьовеши

Лаура Кьовеши, снимка БГНЕС

Общо 23 български магистрати са кандидатствали за шестте свободни позиции като европейски делегирани прокурори, които ще разследват престъпленията с европейски средства в България. Хората, които ще бъдат назначени, са от ключово значение за успеха на Европейската прокуратура, която е ръководена от Лаура Кьовеши.

Румънската прокурорка посети България в началото на юни, за да окаже натиск върху българския главен прокурор Иван Гешев и Висшия съдебен съвет за назначаването на цялата квота от 10 европейски делегирани прокурори. Именно тези хора ще разследват престъпленията от името на Европейската прокуратура на терен.

Кьовеши държи ВСС да подбере "опитни, дръзки и смели" магистрати за позицията, но ВСС демонстрираше дълго време нежелание дори да попълни българската квота след първоначалното фиаско.

В момента България участва в ръководството на Европейската прокуратура с eвpoпeйcкия пpoкуpop Teoдopa Гeopгиeвa.

Разследванията в България трябва да се провеждат от десет делегирани европейски прокурори, но контролираната от главния прокурор Иван Гешев Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет успя да излъчи само четирима, които бяха одобрени от Кьовеши. - Димитър Беличев, Бойко Калфин, Светлана Шопова и Вероника Трифонова.

Останалите кандидати бяха отхвърлени, тъй като не отговарят на критериите за квалификация и опит. След това Прокурорската колегия прекрати процедурата за запълване на шестте празни позиции, без да даде знак кога смята да си свърши работата. Това постави под риск работата на Европейската прокуратура в България и Лаура Кьовеши дойде лично, за да обясни това на Гешев.

"Никой няма да може да се намесва в тяхната работа (на делегираните прокурори, които ще работят в България). И това трябва да е ясно за всички", каза Кьовеши по време на посещението си в България. Тя увери, че ще разкрива публично всеки опит за натиск върху прокурорите и намесата в разследванията, включително опитите за намеса от страна на политиците.

Нейните уверение успяха да накарат 15 български прокурори, 2 следователи и 6 съдии да подадат документи за позицията. Възможно е по пощата да пристигнат още кандидатури и след крайния срок за подаване на документи, уточнява ВСС.

Мандатът на европейските делегирани прокурори е 5 години с възможност за подновяване. Кандидатите трябва да бъдат действащи съдии, прокурори или следователи, да са придобили статут на несменяемост, да имат оценка "много добра" от последното проведено атестиране; да имат най-малко 8 години юридически стаж и да са на възраст не повече от 58 години.

mediapool.bg