Кламер БГ - Новини: Партиите си разпределиха местата в пленарната зала

Партиите си разпределиха местата в пленарната зала

България

|
Пон, 19 Юли 2021г. 19:25ч.
Партиите си разпределиха местата в пленарната зала

Партиите си разпределиха местата в пленарната зала

Партиите в 46-ото Народно събрание се събраха на първа среща, макар и само техническа. Те обсъдиха коя формация къде ще стои в залата, както и дневния ред на първото пленарно заседание, което президентът Румен Радев свика за 21 юли.

Засега политическите сили не са се разбрали кой ще бъде председател на новия парламент и всяка формация може да предлага номинации за поста. Всяка парламентарна група ще направи своето предложение за ръководство на парламента в залата, каза Татяна Дончева от "Изправи се!Мутри вън!", цитирана от БТА. Вероятно обаче отново председател ще стане Ива Митева от "Има такъв народ", която заемаше поста и в рекордно кратко съществувалото 45-то Народно събрание. Мая Манолова от ИСМВ вече заяви, че парламентарната ѝ група би подкрепила Митева отново да стане председател, а предложението на коалицията за зам.-председател пак ще бъде Татяна Дончева.

На фона разногласията и напрежението по въпроса дали този път партиите ще успеят да се договорят за правителство, вече поне е ясно коя политическа сила къде ще стои в пленарната зала.

Най-вдясно от трибуната ще е "Демократична България" (ДБ), а непосредствено до тях – формацията с най-много депутати - "Има такъв народ" (ИТН). В средния блок ще са "Изправи се! Мутри вън" (ИСМВ), а през една колона с празни места ще са ГЕРБ. В най-левия блок ще са ДПС и БСП, отново с една колона места между тях.

Местата в залата са разместени леко спрямо 45-ото Народно събрание. Тогава до ДБ бяха ИСМВ, а ИТН беше до ГЕРБ.

Както става ясно, депутатите под карантина и този път ще могат да положат клетва дистанционно.

От ГЕРБ отново са предложили пленарните заседания да се провеждат в ремонтираната сграда на бившия Партиен дом, но не са били подкрепени и работата на депутатите ще продължи в историческата сграда на Народното събрание, както беше и в предишния парламент.

Очаква се още в първите дни на парламента т.нар. "формации" на протеста" да се срещнат, за да обсъдят ИТН с ДБ и ИСМВ за подкрепа по определени политики.

Междувременно съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов обяви пред БНТ, че формацията му още не е получила официална покана за преговори от "Има такъв народ", макар че най-вероятно е имало неофициални срещи.

"Не претендираме за постове и позиции в правителството, за нас са важни приоритетите. Някои от тях чухме миналата седмица от Слави Трифонов, а други не. Искаме да се създаде правителство, което реално ще отстрани Борисов от властта. За нас е изключително важно да се възстанови парламентарната република. В парламента трябва да се търсят прозрачни решения, които да отговорят на обществените искания", каза Атанасов.

По думите му носителят на мандата трябва да реши въпроса за постигането на парламентарно мнозинство. Той подчерта, че трите протестни формации нямат необходимото мнозинство в новия парламент.

Той заяви, че политиците трябва да чуят гражданите, а те са поискали две основни неща: отстраняване на ГЕРБ и създаване на правителство на промените.

"Гражданите настояват политиците да проявят умения и да създадат правителство. Ние от "Демократична България" ще работим за създаването му. България не се нуждае от идеологическо правителство, а от такова, което да извърши реформи в редица сектори, не само в съдебната власт", каза Атанасов по БНТ.

Според него трябва да се сформира кабинет, който да не допусне задкулисното влияние на ДПС.

Ако другите политически сили не успеят да излъчат правителство и мандатът бъде даден на "Демократична България", Атанасов заяви, че те ще направят всичко възможно, за да го реализират, но той е оптимист, че още с първия мандат ще се състави кабинет.

mediapool.bg