Кламер БГ - Новини: Прокуратурата: Не сме нахлували, бяхме поканени в президентството. Дондуков 2: Дойдоха въоръжени

Прокуратурата: Не сме нахлували, бяхме поканени в президентството. Дондуков 2: Дойдоха въоръжени

България

|
Ср, 21 Юли 2021г. 11:38ч.
Прокуратурата: Не сме нахлували, бяхме поканени в президентството. Дондуков 2: Дойдоха въоръжени

Снимка: БГНЕС

Пореден конфликт между прокуратурата и президентството по повод миналогодишната акция на "Дондуков" 2 се разгоря между двете институции. Шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова подчерта, че за нахлуване на може да се говори, защото имали съдебни разрешения, а освен това били поканени от административния секретар на институцията.

"Всички други твърдения - за нахлуване някъде - са най-малкото неистина и манипулативно поднесени", каза Маджарова.

В отговор от президентството заявиха, че разследващите са отишли въоръжени.

Преди година

На 9 юли прокурори и въоръжени служители на Бюрото за защита на свидетели при главния прокурор влязоха в президентската институция. Тогава бяха арестувани секретарят по антикоруцпия Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев. Оправданието бяха разрешения от спецсъда и от Софийския военен съд.

Година по-късно арестите и на двамата бяха обявени за незаконни. Междувременно Узунов и Милушев станаха обвиняеми по различни разследвания, които още не влезли в съда.

Операцията в президентството бе един от катализаторите на антиправителствените протести. Тя се случи само няколко дни след акцията на Христо Иванов при сараите на Ахмед Доган край "Росенец". И двете доведоха до сериозен обществен отзвук. Малко след това президентът Румен Радев обяви, че мафията трябва да бъде изхвърлена от прокуратурата.

Не редактирайте историята

"Безпрецедентното въоръжено нахлуване в президентската институция, претърсване и показните арести на секретар и съветник на държавния глава през лятото на м.г. трудно могат да бъдат редактирани в обществената памет със задна дата. Още повече, че тези действия бяха предшествани от широка медийна кампания на прокуратурата срещу президентската институция", пише в позицията на президентството.

Оттам напомнят, че арестите на Узунов и Милушев са били обявени за незаконни. И заявяват, че разследващите не са влезли след покана, а след показване на съдебни разпореждания, дадени по искане на самата прокуратура.Освен това те са били въоръжени.

mediapool.bg