Кламер БГ - Новини: Прокуратурата е крила две години, че е оневинила Горанов за апартамента

Прокуратурата е крила две години, че е оневинила Горанов за апартамента

България

|
Ср, 21 Юли 2021г. 13:41ч.
Прокуратурата е крила две години, че е оневинила Горанов за апартамента

Прокуратурата е крила две години, че е оневинила Горанов за апартамента

Специализираната прокуратура е прекратила още преди две години проверката за престъпление по служба и търговия с влияние срещу бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов. Това съобщи първо Антикорупционния фонд при представянето на годишния си доклад във вторник.

Говорителят на специализираната прокуратура Христо Кръстев уточнява пред "Сега", че още на 13 юни 2019 г. е постановен отказ да бъде образувано досъдебно производство във връзка с изнесената информация в "Шоуто на Слави", че Горанов живее безплатно в чуждо жилище.

Казусът с апартамента на бизнесмена Иван Сариев, в който Горанов години наред живее безплатно, е на вниманието на спецпрокуратурата от март 2019 г.

Проверката бе започната през ноември 2018 г. във Върховната касационна прокуратура, а след това спря да отговаря на въпросите на медиите по тази тема.

Сега Специализираната прокуратура обяснява, че антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не е установила данни за извършено престъпление и това е наложило случаят да бъде затворен.

Бившият финансов министър Владислав Горанов живееше в имот от 180 кв.м, собственост на неговия кръстник Иван Сариев. Синът на Сариеви - Христо, е назначен от Горанов във финансовото министерство през 2015 г., когато Горанови вече живеят в имота.

Горанов беше обяснил, че се е преместил в чуждия апартамент след пернишкото земетресение от май 2012 г., от което съпругата му много се уплашила. Сред мотивите на антикорупционната комисия да оневини Горанов беше, че 13-те фирми, свързани със Сариеви, не са печелили обществени поръчки на финансовото министерство.

mediapool.bg