Кламер БГ - Новини: През август се очаква значително повишение на случаите на Covid-19 у нас

През август се очаква значително повишение на случаите на Covid-19 у нас

България

|
Ср, 21 Юли 2021г. 13:47ч.
През август се очаква значително повишение на случаите на Covid-19 у нас

снимка БГНЕС

До края на юли епидемичната обстановка ще остане спокойна, но след това ще се промени, защото се променя трендът - случаите на Covid-19 започват да нарастват. От август може да очаква значително повишение на заболeваемостта. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в сряда пред БНТ.За последното денонощие бяха отчетени нови 145 случая при направени 15 953 теста, като делът на положителните проби се покачи до до 0.9% при 0.6% за последната седмица. През тази седмица се налбюдава увеличение и на новите случаи, които за трите дни са 293 спрямо 173 през първите три дни на миналата седмица.

Кунчев напомни, че индийският или Делта вариантът на коронавируса се разпространява по-бързо, но имунизираните са предпазени от тежко протичане и смъртен изход, а в повечето случаи и от прекарване на заболяването. "В Кипър най-засегнати сега са децата от 8 до 11 години", коментира той.

Кунчев съобщи още, че 100 млн. лева са предвидени за страните членки за PCR и бързи тестове с цел улесняване на движението. България кандидатства по този проект. "Към момента, този механизъм на разпределение е изцяло в ръцете на ЕК, но ще осигурим тестове веднага след отпускане на средствата", допълни той.

Според него здравните работници и работещите в социални заведения трябва да попаднат в групите за задължителна ваксинация.

"На Балканите вече има държави, които са пожелали да получат дарение от ваксини, вървят и преговори с Бутан", каза още Кунчев.

За момента епидемичната обстановка в страната е спокойна. В болница с коронавирус се лекуват 722 души, от които 82 в интензивни отделения. Излекуваните за денонощие все още са повече от новозаразените. Оздравелите за последното денонощие са 285, с което общият им брой достига 397 648.

Поставените дози ваксини за последните 24 часа са 10 хиляди. Окончателно ваксинирани са около 13% от българите.

mediapool.bg