Кламер БГ - Новини: Продължава гасенето на голям горски пожар край Твърдица

Продължава гасенето на голям горски пожар край Твърдица

България

|
Ср, 28 Юли 2021г. 12:40ч.
Продължава гасенето на голям горски пожар край Твърдица

Сн. БГНЕС

Продължава гасенето на пожара в борова гора край Твърдица, съобщи БТА, като се позова на областния управител на Сливен Минчо Афузов. През цялата изминала нощ пожарни екипи са гасили огъня в близост до населеното място, за да се ограничи достъпът му до къщите.

Между 500 и 600 декара борова гора в местността Кутра са обхванати от огъня, който е пламнал вчера след 14 часа. Смята се, че пожарът е тръгнал от нерегламентирано сметище.

Според областния управител пожарът е овладян и няма опасност за населеното място, но около полунощ и сутринта около 4 часа е имало критични моменти. Няма обгазяване, като това зависи от посоката на вятъра и към момента няма такива индикации.

Две големи тежки машини правят просеки в гората, държавата е осигурила булдозер, който работи на билото, като по-малка подобна машина се опитва да ограничи пожара на изток. От вчера военен хеликоптер помага в гасенето от въздуха.

В гасенето участват и доброволци, след като снощи от община Твърдица призоваха гражданите да помогнат. Пожарът е в труднодостъпна местност, стръмно е и може да се гаси единствено на ръка.

Продължава участието на военнослужещи и техника от Въоръжените сили в борбата с пожара, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

31 военни с 6 машини от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен, под ръководството на капитан Николай Евтимов, от 7.00 ч. тази сутрин са на терен, за да подкрепят усилията на противопожарните екипи.

Втори ден в борбата с пожара участват Военновъздушните сили. В продължение на четири часа вчера вертолет AS 532 AL Cougar от състава на 24-та вертолетна авиационна база е извършил 37 пуска на над 70 тона вода. За зареждане на системата за пожарогасене с вода е използван изкуствен водоем микроязовир "Митрокук" в землището на Твърдица.

Рано тази сутрин вертолет от състава на авиобазата е излетял отново, за да продължи участието си за овладяване на пожара.

mediapool.bg