Кламер БГ - Новини: Рашков към ГЕРБ: Извикайте дясната ръка на таралежа да чете СРС-та

Рашков към ГЕРБ: Извикайте дясната ръка на таралежа да чете СРС-та

България

|
Ср, 28 Юли 2021г. 14:08ч.
Рашков към ГЕРБ: Извикайте дясната ръка на таралежа да чете СРС-та

Рашков към ГЕРБ: Извикайте дясната ръка на таралежа да чете СРС-та

Има направомерно подслушване на български граждани, като една част от тях се занимават с политика, каза вътрешният министър Бойко Рашков в сряда по време на изслушване в парламента. Той бе извикан по искане на ГЕРБ, за да разкрие кои български граждани са били подслушвани незаконно. Бившите управляващи искаха от Рашков да изнесе конкретни имена.

Вътрешният министър заяви, че не може да изнася конкретни имена, защото не се казва Цветан Цветанов.

“Извикайте дясната ръка на таралежа, за да чете тук по цели дни СРС-та на лекарите от Горнооряховската болница“, каза Рашков. “Таралежът“ би трябвало да е Бойко Борисов.

Вътрешният министър заяви, че Националното бюро за контрол на СРС се е обърнало към прокуратурата с въпрос дали могат да се уведомяват незаконно проследявани граждани. Отговорът е бил: “Не“, каза Рашков.

Според него целта е била гражданите да не завеждат дела за обезщетение срещу прокуратурата

“Стотици български граждани са били подслушвани по искане на Специализираната прокуратура и с разрешението на Специализирания съд“, каза вътрешният министър.

Той повтори тезата си, че ГДБОП е изпълнявала функцията на обслужващ персонал на спецпрокуратурата. Рашков каза, че имената на подслушваните са били разнасяни на листчета из министерството. Материалите са били унищожавани, явно нарочно. Информацията не е била описвана в секретните тетрадки и бележки, както изисква законът. Проследяването е извършвано на изнесени точки за мониторинг.

“Служителите на ГДБОП са използвани като слугини“, каза Рашков. Той обясни, че само в една справка към спецсъда има споменати, че са наблюдавани, 19 лица, за да се убеди съдът

Всичко това е станало по искане на спецпрокурорите Първанов и Борисов. Те са водели делото за преврат, образувано по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Според Рашков може да се твърди, че подслушването е незаконосъобразно, защото прокуратурата и съдът са използвали мъртвия текст за преврат, за да подслушват граждани. Той даде пример с масовите протести срещу правителството на БСП през 1997 година, когато парламентът е бил обграден от протестиращи граждани, но тогава никой прокурор не си е помислил, че се извършва преврат.

“Сега обаче протестите на гражданите са квалифицирани като преврат“, каза Рашков.

mediapool.bg