Кламер БГ - Новини: Гражданите и бизнесът може да бъдат освободени от печатите

Гражданите и бизнесът може да бъдат освободени от печатите

България

|
Ср, 28 Юли 2021г. 15:05ч.
Гражданите и бизнесът може да бъдат освободени от печатите

Гражданите и бизнесът може да бъдат освободени от печатите

Гражданите и бизнесът да бъдат освободени от задължението да подпечатват документите си по искане на администрацията. Това предложение фигурира в законопроект с вносител Мария Капон ("Изправи се БГ!Ние идваме"). Отделно ИБГНИ предлага за пореден път премахването на синия талон към шофьорските книжки.

Капон лансира промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), според които служителите в публичната администрация не могат да изискват печат за авторството за документ. Достатъчно е да има личен подпис.

За да се наложи тази промяна, депутатът от ИБГНЕ въвежда и глоба до 1500 лева, ако все пак някой чиновник настоява за печат.

"Имайки предвид дългогодишните практики на администрацията "за печат", то е важно да има административно-наказателна отговорност за забрана на изискванията за полаганията на хартиен носител", се казва в мотивите към законопроекта.

Промите в АПК изрично подчертават, че авторството на документ се удостоверява от неговия издател чрез саморъчен подпис и електронен подпис.

"С настоящия законопроект улесняваме бизнеса и гражданите, пестим време на физически и юридически лица, намаляваме административната тежест и модернизираме документооборота, освобождаваме обществените услуги от допълнителна ангажираност на приемане на документи на хартиен носител, с печат", се посочва в мотивите към промените на АПК.

В другия законопроект синият контролен талон към шофьорските книжки е определн като "българска приумица, която е напълно излишна".

"При създаден и действащ в реално време единен регистър, използван за проверка от МВР, е безпредметно използването на картончета, в какъвто и да е цвят", се казва в мотивите към проекта.

Сега контролният талон създава сериозни проблеми на гражданите, когато трябва да бъде възстановен. Той се съхранява трудно, защото хартията лесно се мачка, а мастилото се замазва, ако талонът не е ламиниран по собствена инициатива на водача.

mediapool.bg