Кламер БГ - Новини: Иван Гешев е извикан в парламента за Бюрото по защита

Иван Гешев е извикан в парламента за Бюрото по защита

България

|
Ср, 28 Юли 2021г. 14:07ч.
Иван Гешев е извикан в парламента за Бюрото по защита

снимка БГНЕС

Три политически формации са внесли в парламента искане за изслушване на главния прокурор Иван Гешев за Бюрото по защита, което е под личния му контрол. Искането е подписано от представителите на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ".

Бюротопо защита би трябвало да има за основна мисия опазване на застрашени свидетелипо знакови дела. Преди седмица вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че Бюрото разполага с бюджет между 9-10 млн. лева годишно, но в отчета пише, че няма нито едно лице, което да е ползвало охрана, извън самия главен прокурор.

В момента Конституционният съд разглежда дело за законността на Бюрото по защита, което бе образувано по искане на президента. Държавният глава атаккува необичайните функции на Бюрото, което има права да арестува граждани.

Преди седмица служители на Агенцията за държавна финансова инспекция влязоха в Бюрото по защита, за да проверяват финансовата отчетност на институцията.

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов заяви, че главният прокурор би следвало да представи отчет на дейността на Бюрото и харчовете му през последната година, но все още не го е направи.

В този орган работят 150 души, повечето от които не правят друго освен да охраняват Иван Гешев на 3-сменен режим, каза още вътрешният министър Бойко Рашков.

mediapool.bg