Кламер БГ - Новини: Проверка в националното следствие завърши с 12 дисциплинарки и седем поощрения

Проверка в националното следствие завърши с 12 дисциплинарки и седем поощрения

България

|
Вт, 18 Март 2014г. 16:20ч.
Проверка в националното следствие завърши с 12 дисциплинарки и седем поощрения

Образувани са дисциплинарни производства срещу 12 следователи от Националната следствена служба (НСлС) и двама обвинители от Върховната касационна прокуратура (ВКП), обявиха от държавното обвинение във вторник.

Дисциплинарките са резултат от проверка на работата в следствието, назначена от главния прокурор Сотир Цацаров на 12 ноември м.г. Тя е била извършена от 13 прокурори във ВКП и обхваща периода между януари 2011 г. и октомври 2013 г.

Дисциплинарните произовдства срещу дванайсетимата следователите са за "системно забавяне на разследването по възложени им дела", а срещу двамата прокурор – за "системно неспазване на сроковете и масови забавяния при произнасяне на възложените им дела и преписки". Седмина следователи пък са били поощрени за перфектната си работа, уточняват от прокуратурата.

Главният прокурор Сотир Цацаров неведнъж е критикувал работата на следствието. Това се случи и при обсъждането на годишния доклад за дейността на държавното обвинение, когато Цацаров заяви: "Останал е един контингент от следователи, които не са особено натоварени и чието разследване не е най-качественото, натоварването в НСлС е граничещо с минимум".

mediapool.bg