Кламер БГ - Новини: Президентът Плевнелиев ще се срещне с британската кралица Елизабет Втора

Президентът Плевнелиев ще се срещне с британската кралица Елизабет Втора

България

|
Вт, 18 Март 2014г. 18:22ч.
Президентът Плевнелиев ще се срещне с британската кралица Елизабет Втора

Президентът Росен Плевнелиев се срещна във вторник с Нейно величество Елизабет Втора – кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Аудиенцията се състоя в Бъкингамския дворец в Лондон, където българският държавен глава беше приет с почести, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът определи аудиенцията като "вдъхновяваща среща с един визионер".

Росен Плевнелиев припомни визитите на принц Чарлз в България и срещата им през 2012 година, на принц Едуард и на принцеса Софи през 2013 г., а до седмици на посещение у нас ще бъде Херцогът на Кент.

"Тези контакти затвърждават трайния ангажимент на британското кралско семейство към приятелска България. В тази посока беше и основното послание на Нейно величество", заяви президентът след аудиенцията.

Преди него единственият български държавен глава, приет от британската кралица, е Петър Стоянов през 2001 г.

"Никога няма да забравя тази среща, която за мен беше изключително специална, но тя е такава и за целия български народ, с думите на благодарност и солидарност, които чухме от Нейно величество към целия народ", каза президентът Плевнелиев.

Той сподели, че кралицата е била изключително добронамерена към България.

На срещата държавният глава е подновил поканата си към кралица Елизабет Втора да посети България в удобно за нея време.

Той е подарил на Нейно величество ръчно изработена покривка с българска бродерия и филигранна инкрустирана брошка с фолклорни мотиви.

Посланикът на Великобритания в София Джонатан Алън коментира, цитиран от БТА, че срещата с кралицата показва, че отношенията между двете страни са важни, топли и силни.

Имаше много в медиите за България и българите през последните няколко месеца, но това е шум, най-важното са реалните истински отношения и срещи, каза дипломатът.

Така можем да покажем, че сме добри приятели и това приятелство ще продължава, каза той.

По-рано във вторник Плевнелиев откри българско-британски бизнес форум в Лондон. Той благодари на британската и на европейската външна политика за "забележителната" промяна, която се случва в региона на Югоизточна Европа.

Преди Балканите бяха свързвани с войни и конфликти, сега виждаме едни други Балкани и регион на Югоизточна Европа, който е символ на сътрудничество и икономическо развитие, и мирно развитие, каза Плевнелиев.

В рамките на визитата си във Великобритания държавният глава ще се срещне и с министъра на външните работи Уйлям Хейг. Министърът на външните работи Кристиан Вигенин, който се очакваше да пристигне от Брюксел в Лондон, е отпътувал за София поради ангажименти.

mediapool.bg