Кламер БГ - Новини: Приближен на Тръмп арестуван по подозрение в незаконно лобиране за ОАЕ

Приближен на Тръмп арестуван по подозрение в незаконно лобиране за ОАЕ

Свят

|
Ср, 21 Юли 2021г. 14:38ч.
Приближен на Тръмп арестуван по подозрение в незаконно лобиране за ОАЕ

ОАЕ, сн. ЕПА/БГНЕС

Председателят на комисията по встъпването в длъжност през 2017 г. на президента Доналд Тръмп бе арестуван по подозрение в заговор за оказване влияние върху външната политика на САЩ в полза на Обединените арабски емирства, съобщи АП.

Том Барак, на 74 години от Санта Моника, Калифорния, е сред трима мъже, обвинени във федерален съд в Бруклин, Ню Йорк, в участие в заговор да действат като нерегистрирани чуждестранни агенти с цел да влияят на външната политика по време на предизборната кампания на Тръмп и след това, докато той е президент.

Освен в заговор Барак е обвинен във възпрепятстване на правосъдието и неколкократни лъжливи показания пред федерални агенти през юни 2019 г.

Обвинителни актове в седем точки са предявени към Матю Гримс, на 27 години от Аспен, Колорадо, и Рашид ал Малик, на 43 години от ОАЕ.

Според прокуратурата Том Барак не само е отстоявал външнополитическите интереси на ОАЕ чрез притежавания специален достъп и влияние, но е предоставял на емирствата чувствителна информация от администрацията на Тръмп, вкл. как Вашингтон възприема блокадата срещу Катар, наложена от ОАЕ и други близкоизточни държави.

mediapool.bg