Кламер БГ - Новини: Заев: Ако не намерим решение с България, желая късмет на Албания по пътя към ЕС

Заев: Ако не намерим решение с България, желая късмет на Албания по пътя към ЕС

Свят

|
Ср, 21 Юли 2021г. 21:15ч.
Заев: Ако не намерим решение с България, желая късмет на Албания по пътя към ЕС

Заев: Ако не намерим решение с България, желая късмет на Албания по пътя към ЕС

Македонският премиер Зоран Заев изрази надежда за решение на спора с България с новото правителство в София за приемане на Северна Македония в ЕС. Ако това не стане, той пожелава късмет на Албания в продължаването сама по европейския път. Заев бе гост в предаването “Конфликтна зона” на “Дойче веле”.

Голямо е разочарованието и травмата сред гражданите след блокадата на европейския път на Северна Македония, но страната няма да търси алтернативи, заяви Заев. Той говори за шансовете за разрешаване на спора с България, предстоящото преброяване, корупцията в страната и опасността за региона, ако забавянето на евроинтеграцията продължи.

“Оптимист съм, защото по време на последното ни посещение на 17 юни се срещнахме с всички официални лица в България, президента, министър-председателя, министрите и предложихме решения на всички отворени проблеми. И имаше цялостно потвърждение на това, но необходимостта от политическа власт в България остава. Затова съм оптимист и мога да заключа, че продължаваме да бъдем приятелски настроени, защото ние сме първи съседи и е нормално да осигурим по-добро бъдеще на нашите млади хора, да не грешим в тази посока. Затова вярвам, че след сформирането на новото правителство (в София) е възможно решение“, каза Заев.

Въпреки че разочарованието в страната след българската блокада "е много голямо", каза Заев, все пак няма алтернатива за страната.

“Не, няма друга алтернатива за нас освен единствената: членството на Северна Македония в Европейския съюз. А пактът за европеизация на страната ни е най-ценният, най-важният за всички наши граждани. Ние и другите страни от Западните Балкани сме като остров в Европейския съюз. Изцяло сме заобиколени от държави-членки на Европейския съюз. И искаме да продължим и един ден да станем пълноправни членове на Европейския съюз. И това не е защото ние избираме да бъдем в Европейския съюз. Това е заради ценностите. Ние силно вярваме в европейските ценности. Знаете, има много други интереси тук в Югоизточна Европа и на Балканите, от Русия, от Китай, от останалия свят. Но те не предлагат ценности, демократични ценности, те не предлагат европейски ценности", убеден е Заев.

Пожелавам късмет на Албания

Дилемата за евентуално разделяне на двете страни все повече е на дневен ред. Европейският съвет вярва, че ще бъде по-лесно да вземе решение за започване на преговори за двете държави в пакет, отколкото поотделно, смята Заев, но за него няма проблем, ако двете страни сега се разделят поради ветото на София.

"Всяка държава заслужава да бъде оценена по нейните резултати. Пожелавам успех и късмет на западната ни съседка, Албания, да продължи по този път, ако тази блокада от България продължи."

Заев отрече информацията, че Северна Македония е паднала на най-ниското място в корупционния списък на Transparency International и че все още има висока корупция сред бивши и настоящи чиновници, включително бившия премиер Никола Груевски.

mediapool.bg