Кламер БГ - Новини: Премиерът за 3 март: Без свободата нищо друго няма стойност (видео)

Премиерът за 3 март: Без свободата нищо друго няма стойност (видео)

България

|
Четв, 03 Март 2022г. 10:03ч.
Премиерът за 3 март: Без свободата нищо друго няма стойност (видео)

Премиерът за 3 март: Без свободата нищо друго няма стойност (видео)

"Свободата е най-ценното право на човека. Свикнали сме да я приемаме за даденост, но в дни като днешния е редно да си дадем сметка, че без нея нищо друго няма стойност. Наша отговорност е да я пазим и отстояваме всеки ден".

Това каза премиерът Кирил Петков във видеообръщение по случай националния празник на България.

"Свободата не идва даром. Тя идва с кръвта на априлци, с безстрашието на опълченци, с вярата на батачани, със саможертвата на хилядите загинали воини - руснаци, украинци, литовци, белоруси, финландци, поляци, румънци. На този ден можем само да кажем: Благодарим", каза още Петков.

По думите му в многовековната история на България има много примери за духовно величие и героизъм, които ни изпълват с гордост. “Има обаче една дата, която за нас българите е синоним на думата свобода – това е 3 март 1878 г. Преди 144 години българският народ прави решителна крачка към свободата, към възстановяване на държавността, утвърждаване на България като суверенна държава”, посочва Петков.

"Свободата не се добива с еднократен акт, тя идва дълго мечтана и изстрадана. Тя е резултатът от продължителен и труден процес, който започва с духовното възраждане и борбата за църковна независимост, минава през хайдушките пътеки и нелегалните комитети на Левски, възкръсва от пепелищата на Априлското въстание, заявява премиерът. "Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество", пише Христо Ботев и начертава пътя на саможертва в името на свободата", посочва още премиерът Кирил Петков.

mediapool.bg