Кламер БГ - Новини: Прекратена е апетитна поръчка за 3 млн. лева, спечелена от Валентин Златев

Прекратена е апетитна поръчка за 3 млн. лева, спечелена от Валентин Златев

България

|
Вт, 24 Дек 2019г. 11:37ч.
Прекратена е апетитна поръчка за 3 млн. лева, спечелена от Валентин Златев

Центърът за развитие на човешките ресурси е отменил обществена поръчка за 3 милиона лева, с които трябваше да се организират близо 200 събития по европейската програма Еразъм+. Поръчката бе спечелена от обединение с участието на фирма на бившия управител на "Лукойл България" Валентин Златев. Решението за прекратяване на процедурата е взето в последния работен ден - 23 декември, съобщава “Сега“.

При отделни дейности разликата между най-ниската и спечелилата оферта достига 140 пъти, показва проверка на вестника.

Например, за осигуряване на лаптоп за ползване за 4 часа спечелилото обединение е поискало 120 лв. при 17 лв. най-ниска оферта. За ползването на екран за прожектиране на презентации за 4 часа фирмите в обединението ще получават по 190 лв. при 8 лв. най-ниска оферта.

Техниката ще се ползва многократно - очаква се да бъдат организирани близо 200 събития.

Договорът става възможен заради методиката за оценка на офертите, изготвена от възложителя. Огромната разлика в цените е довело до искане на тяхната обосновка. Това води до отстраняването на конкуренцията и накрая поръчката се печели от ДЗЗД "Обединение логистика". В него влизат "Хорнит" ООД с действителен собственик Валентин Златев, "Ем енд Марк" ООД, "Обучителен център Преслав" ООД, "България Евентс" ЕООД.

След публикуването на информацията за поръчката министърът на образованието Красимир Вълчев разпореди проверка. Сега поръчката е прекратена с аргумент, че са допуснати нарушения, които не могат да бъдат отстранени без опорочаването на състезанието. Най-сериозният порок е именно методиката за оценка на предложените цени.

mediapool.bg