Кламер БГ - Новини: НЕК е глобена с 10 000 лева за замърсяването на река Въча

НЕК е глобена с 10 000 лева за замърсяването на река Въча

България

|
Вт, 24 Дек 2019г. 13:49ч.
НЕК е глобена с 10 000 лева за замърсяването на река Въча

Глоба от 10 000 лв. наложи Министерството на околната среда и водите на Националната електрическа компания заради замърсяването на река Въча в района на Кричим, съобщи бТВ. На 13 декември местни жители сигнализираха, че има мазни петна вкоритото на реката. Тогава ВЕЦ "Въча-1" отрече да е източник назамърсяването, предава Би Ти Ви.

Проверката показва, че петната са от нефтопродукти, изпуснати от ВЕЦ "Въча-1". Това е заключението от съвместната проверка наБасейнова дирекция "Източнобеломорски район" и Регионалната инспекция пооколната среда и водите.

Взетите лабораторни проби в района на град Кричим и на ВЕЦ "Въча-1" при извършената в деня на замърсяването проверка показват концентрация на нефтопродукти във водата – 0,24 милиграма на литър.

По-рано тази година стана ясно, че държавното дружество "Напоителни системи" е виновно зарегулярното пресъхване на река Въча, което води до измирането на рибата в нея.Екоминистерството обяви, че започна административно-наказателна процедура към "Напоителни системи" за неспазване изискванията на графиказа осигуряване екологичния минимум за оводняване на река Въча.

mediapool.bg