Кламер БГ - Новини: Президентът: Няма да зависи от новото правителство дали Скопие ще започне преговори за ЕС

Президентът: Няма да зависи от новото правителство дали Скопие ще започне преговори за ЕС

България

|
Нед, 14 Ноем 2021г. 19:06ч.
Президентът: Няма да зависи от новото правителство дали Скопие ще започне преговори за ЕС

Сн. ЕПА/БГНЕС

Началото на преговорите за членство в ЕС на Северна Македония няма да зависи от следващите ново правителство и парламент, а най-вече от самата РСМ, която трябва да предприеме съответните действия, каза президентът Румен Радев, след като гласува в неделя.

По думите му ключът към начало на преговорите за членство на РСМ в ЕС е в спазването на правата на македонските българи, в изкореняването на езика на омразата, в прекратяването на системната дебългаризация и на опитите за системно унищожаване и фалшифициране на хилядолетното българско културно-историческо наследство.

По-рано Радев отмести фокуса от двустранните отношения от историческите спорове към спазването на правата на македонските българи. Според него това е и по-разбираемо за европейските ни партньори.

"Убеден съм, че само с откри диалог между София и Скопие, а не с лобиране пред европейските столици, ще изградим истински, приятелски и добросъседски отношения", каза държавният глава.

Управляващите с Скопие периодично изразяват оптимизъм, че България ще преразгледа позицията си още до края на годината. За това има силен натиск от ЕК, САЩ и някои европейски страни.

За целта обаче трябва да има действащ парламент. Към момента обаче няма много сигнали, че България е готова да подкрепи преговорната рамка на Северна Македония тази година.

През последните месеци обаче представители на т.нар. партии на промяната демонстрираха желание за намиране на решение на двустранните спорове.

mediapool.bg