Кламер БГ - Новини: Бивша шефка в БЧК и Хелзинкския комитет оглави агенцията за бежанците

Бивша шефка в БЧК и Хелзинкския комитет оглави агенцията за бежанците

България

|
Ср, 23 Март 2022г. 13:19ч.
Бивша шефка в БЧК и Хелзинкския комитет оглави агенцията за бежанците

Снимка: БГНЕС

Мариана Тошева е новият председател на държавната агенция за бежанците. Тя е била назначена от премиера Кирил Петков в сряда, съобщи правителствената пресслужба. Тошева има богат опит в областта, пише в съобщението. Работила е във Върховния комисариат по бежанците на ООН. След това е била зам.-директор на програмата за правна помощ за бежанци на Българския хелзинкски комитет, а доскоро е изпълнявала длъжността програмен мениджър на Бежанско мигрантска служба на Българския червен кръст.

Малко по-рано министър-председателят освободи Петя Първанова, която оглави агенцията през 2016 г. по времето на второто правителство на ГЕРБ. Пред БНР тя разказа, че била извикана в министерския съвет, където е имала разговор с вицепремиера Калина Константинова.

"Нещата са пределно ясни. Вижданията и създадената организация за хоризонтален подход не биха могли да постигнат целите, които се очакваха. Но така или иначе думата "доверие" застана между нас и считам, че е абсолютно на място подходящ човек, на когото е гласувано доверие, да оглави агенцията и да направи нещата така, както се очакват от правителството", заяви Първанова.

Преди това бе за кратко и вътрешен министър в служебното правителство на Марин Райков, назначено от президента Росен Плевенлиев.

През последните седмици срещи агенцията за бежанците има сериозни критики заради лошата организация по отношение на идващите от Украйна. В началото на войната от държавата нямаше никаква помощ и всичко се вършеше от доброволци. Едва преди няколко дни започна организация на най-елементарните пунктове за подаване на документи за статут у нас.

"Въпреки че само през последните 3 години на агенцията са били осигурявани средства в размер на 50 млн. лв., както от европрограми, така и от държавния бюджет, липсва изграден капацитет и ресурси за управление на ситуацията с разселените от Украйна лица", твърдят от правителството.

mediapool.bg