Кламер БГ - Новини: Прокурорка от Добрич бе осъдена за лъжесвидетелстване

Прокурорка от Добрич бе осъдена за лъжесвидетелстване

България

|
Ср, 23 Март 2022г. 14:22ч.
Прокурорка от Добрич бе осъдена за лъжесвидетелстване

Прокурорка</p>
<p>от Добрич бе осъдена за лъжесвидетелстване

Прокурорката от Добрич Румяна Желева бе окончателно осъдена за лъжесвидетелстване след решение на Върховния касационен съд.

Делото срещу нея започна преди шест години специализираното звено "Антикорупция", което тогава имаше за цел да разкрива престъпления извършени от политици и магистрати.

Случаят започва, след като тогавашният съпруг на Желева е бил спрян на пътя в Добрич рано сутринта на 30 юни 2012 г., тъй като полицаите забелязали, че бусът му криволичи. Желев нямал никакви документи, освен паспорт, който дал на единия полицай, но се обадил и на жена си.

Тя пристигнала на мястото с шофьорската му книжка, поздравила полицаите със "Здравейте, колеги" и се представила като прокурор. След това обяснила, че ще прибере съпруга си и попитала дали могат да си тръгнат без последици.

Съпругът й категорично отказвал да даде проба за алкохол, а настояването на полицаите го изнервило и той започнал на буйства, да обижда униформените и да сипе закани. След като му казали, че ще му съставят и акт, ако откаже теста за алкохол, той ударил с юмрук в гърдите единия полицай. Дошъл втори екип на МВР и мъжът бил арестуван.

Според показанията Румяна Желева казала, че е прокурор и полицаите нямат право да задържат съпруга ѝ.

След това тя беше обвинена в престъпление по служба, а обвинението за лъжесвидетелстване е за показанията, които е дала като свидетел по наказателното дело срещу Желев.

Мъжът й сравнително бързо бе осъден на една година условно за хулиганство, нанасяне на лека телесна повреда и закана с убийство. Делото срещу Желева се точи по-дълго. Тя първо бе оправдана по обвиненията за престъпление по служба, но в крайна сметка бе осъдебна за лъжествидетелстване.

Румяна Желева е твърдяла, че мъжът ѝ не е оказвал съпротива при ареста, не е удрял полицай, а по-скоро униформените се държали провокативно.Тя твърди по делото, че единият от двамата полицаи от екипа, който спрял Желев, дори не е бил непосредствено до него, за да види удар или спречкване.

mediapool.bg