Кламер БГ - Новини: "Зелено движение" внесе предложение за изслушване на Зеленски в българския парламент

"Зелено движение" внесе предложение за изслушване на Зеленски в българския парламент

България

|
Ср, 23 Март 2022г. 16:11ч.
"Зелено движение" внесе предложение за изслушване на Зеленски в българския парламент

Зеленски пред канадския парламент

Депутатите от "Зелено движение" са внесли в деловодството на парламента проект на решение за онлайн изслушване от Народното събрание на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Проекторешението е подписано само от двамата депутати от "Зелено движение" Владислав Панев и Зорница Стратиева, но не и от представители на другите партии от "Демократична България", от която е част и зелената партия.

Зеленски бе изслушан от редица парламенти на страни от Европа от началото на войната в Украйна, започнала с Руската инвазия в страната.

"В последните три седмици Европа и светът са изправени пред безпрецедентна за XXI век криза, предизвикана от нахлуването на войски на Руската федерация на територията на Украйна. Към настоящия момент има изключително голям брой жертви сред цивилното население, включително деца, а създалата се хуманитарна и продоволствена криза тепърва предстои да разкрие истинския си мащаб", се посочва в мотивите на проекта за изслушване.

В тях е посочено още, че нито България, нито друга държава в Европа може да си позволи да остане безучастна към смъртта и страданието на населението в Украйна, нито може да извърне глава от героичния опит на държавата да отстоява териториалната си цялост и и демократично избраното си правителство.

"Изслушването на президента на република Украйна ще допринесе за изясняване на обстоятелствата около възникването на този военен конфликт, както и какъв е ходът на преговорите между враждуващите страни. Нещо повече, изслушването на украинския президент ще допринесе по несъмнен начин за сформиране на мнение у всеки един народен представител относно въпроса каква помощ следва на предостави българската държава на Украйна, извън тази, която държавата и хиляди доброволци оказват на украинските граждани, които вече са напуснали района на конфликта", пише още в мотивите.

Още в събота съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев обяви, че партията му ще предложи изслушване на Зеленски в българския парламент. Предложението бе одобрено и от най-висшия партиен форум на формацията.

mediapool.bg