Кламер БГ - Новини: Предизвестено: Каша с приемането на протоколите на СИК в страната

Предизвестено: Каша с приемането на протоколите на СИК в страната

България

|
Пон, 05 Апр 2021г. 13:24ч.
Предизвестено: Каша с приемането на протоколите на СИК в страната

Както се очакваше в нощта след вчерашните избори и сутринта в понеделник в цялата страна се разиграва драма с предаването и приемането на протоколите на Секционните избирателни комисии (СИК). Мръзнещи, уморени и гневни членове на СИК чакат с часове пред и в Районните избирателни комисии.

Експертите отдавна предупреждаваха, че ще се стигне до това положение заради изключителната сложност на протоколите, които трябва да бъдат оформени. Тази сложност е предпоставка за грешки, чието поправяне води до изключително забавяне на целия процес.

Огромен брой грешки има при обработването на резултатите – над 90 % от протоколите от 23 РИК в София са сгрешени. Това обявиха на среднощен брифинг от Районната избирателна комисия, която приема данните в зала "Арена Армеец", преда тази сутрин бТВ.

Към 4 ч. 242 секционни комисии от 23 РИК бяха предали протоколите си, оставаха още 400. Приблизително толкова – около 250 комисии от 25-ти РИК също бяха отчели гласовете си, което е около половината от протоколите в района.

бТВ предаде и за напрежение в Трета палата на панаира в Пловдив, където стотици членове на СИК чакат, за да предадат протоколите си в Районната избирателна комисия. Част от тях заплашват да оставят чувалите с бюлетините и да си тръгнат. Някои са го направили и са издирвани с полиция.

Недоволните от бавното предаване на протоколите хора поискаха храна, напитки и одеяла. По думите им те са "подложени на терор".

Малко преди 2 часа през нощта член на СИК в Пловдив е колабирал от умора и е бил откаран с линейка.

От районната комисия обясняват, че работят цяла нощ, но става бавно заради сгрешени протоколи. 459 са секциите в Пловдив, а към 6:30 ч. биха минали едва около 170 секции.

Припаднал човек и при предаването на протоколите в София. Пред bTV секретар на СИК каза, че мъж на 50 г. се почувствал зле от преумора и липса на въздух. Веднага му е оказаха лекарска помощ и е откаран с линейка. Чакащите се оплакват от липсата на организация и споделят, че са на крак повече от 24 часа.

Напрежение при предаването на протоколите и в Стара Загора. Членовете на секционните избирателни комисии прекараха безсънна нощ. В регионалната библиотека в града се обработват изборните книжа. Голяма част от хората прекараха нощта в автобуси.

Друга бяха прибрани вътре в библиотеката, защото отвън бяха минусови температури, валеше дъжд и духаше вятър. Хората казват, че няма никаква организация и условия за почивка. Няма вода и храна, което чакащите определиха като издевателство.

И във Велико Търново отчитането на протоколите от изборите върви бавно, въпреки че там нещата би трябвало да са по-лесни заради спряното още в началото на изборния ден машинно гласуване.

Според Районната избирателна комисия причината е в усложнения протокол, за който вина има ЦИК.

Напрежението е огромно, за което трябва да благодарим на ЦИК, заяви пред бТВ секретарят на РИК Нина Илиева. Ако имат малко достойнство заради целия хаос, който създадоха в 365 общини в България, да вземат да си подадат оставката, продължи тя.

По думите й от РИК многократно са предупреждавали, че това ще се случи, че ЦИК трябва да си промени протоколите, но не е последвало нищо. От 22 години съм секретар, направила съм толкова избори, но такова нещо никога не е имало, каза Илиева.

Напрежение на Морска гара в Бургас, предава БГНЕС. Близо 80 автобуса с бюлетини изчакват реда си, за да предадат протоколите в РИК. Членовете на секционните избирателни комисии от 13-те общини в Бургаска област се оплакаха, че са чакали цяла нощ без да им бъдат осигурени вода и храна. В района на Морската гара има само една химическа тоалетна.

Автобусите с протоколите изчакват реда си и се пропускат от полицията един по един, като целта е да не се получи струпване пред зала "Бойчо Брънзов" в Бургас, където се обработват протоколите. До 100 души, извън хората, заети с обслужването на изборите, се допускат в залата.

По информация на БГНЕС огромни опашки са се извили в Двореца на културата и спорта във Варна, където се обработват протоколите. Хората са чакали цяла нощ и по думите им с оглед на лошата организация ще продължат да чакат.

mediapool.bg