Кламер БГ - Новини: Стотици българи не успяха да гласуват в Лондон

Стотици българи не успяха да гласуват в Лондон

България

|
Пон, 05 Апр 2021г. 13:25ч.
Стотици българи не успяха да гласуват в Лондон

Над 100 български граждани не успяха да упражнят правото си на глас във Великобритания заради опашките, предизвикани от законовите ограничения за отваряне на секции в чужбина. В избирателната секция в Северен Лондон се стигна и до скандал след изтичането на изборния ден. За да се гарантира редът бе извикан полицейски патрул.

Полицаите призоваваха хората да се разотидат, а недоволството си да адресират до българското посолство, предава БНР. Близо 1800 души са подали своя вот само в тази секция в Лондон.

В края на изборния в неделя там имаше около 200 души, които чакаха да гласуват. Според изборните правила членовете на секцията трябва да съберат личните карти на около 50 души и само те да могат да гласуват в следващия един час. Накрая над 100 българи не успяха да упражнят правото си на глас.

В Изборния кодекс бе въведен таван от 35 избирателни секции за страните извън ЕС. Огромните опашки от желаещи да гласуват отказаха много българи да дадат гласа си. Други чакаха до последно, но пак не успяха.

Българите във Великобритания събраха достатъчно заявки за разкриване на 87 секции, но законовото ограничение сви техния брой близо три пъти.

В секциите в Инсбрук и Залцбург се наложи допечатване на бюлетини, защото предвариртелно подготвените свършиха. Бюлетини се отпечатваха и във Фулъм, Великобритания.

"Избори във Великобритания: Лудницата е пълна. В Лондон Сътън са дошли 600 човека, плицаите се опитват да подреждат опашките. Стотици чакат в Баркинг, Гринуич и Стратфорд. В Оксфорд, който покрива огромна територия, от Рединг до Суиндън и Нюбъри, за 3 часа гласуваха около 300 души", написа в профила си във Фейсбук журналистката Мария Спирова, която живее във Великобритания.

Те е била и член на секционна избирателна комисия.

"Не знам какво да ви кажа, освен, че това не е честно. Нито към избирателите, нито към хората в комисиите, рискуващи здравето си на крак над 16 часа само в деня на изборите, без да броим работата по създаването на секциите. Напливът е огромен и очакван. Ако имахме 87 секции, колкото си заявихме, а не 35, както законът нелепо настоява, гражданският ентусиазъм на хората тук нямаше да се разбива по този начин във вълнолома на идиотската реалност, наложена ни от една държава, която едновременно иска парите ни и се ужасява от гласовете ни. Гражданите на България имат нужда от дистанционно гласуване, както се прави навсякъде в цивилизацията (включително Румъния). Не знам как по-ясно можем да го докажем", написа Спирова.

mediapool.bg