Кламер БГ - Новини: Предизборна доставка на дърва. Но не било купуване на гласове

Предизборна доставка на дърва. Но не било купуване на гласове

България

|
Пет, 19 Ноем 2021г. 08:07ч.
Предизборна доставка на дърва. Но не било купуване на гласове

Снимка: БГНЕС

По изборите стават чудеса. Политиците обещават да дават. А избирателите получават.

В търговищкото село Могилец например петима души са получили по пет кубика дърва. Това много намирисва на предизборно чудо, защото няма документи да са отсечени, прекарани или платени. Но са си там, даже вече вероятно са прибрани по барачки и сайванти. Може даже и през печките да са минали дори.

Случката е съвсем реална и е отпреди няколко дни. Стана повод да се образуват цели шест дела. Но не за купуване на гласове. Защото поне официално, засега такива данни няма.

Иначе има един списък, за който всички говорят, но не е намерен. Но пък в показанията си казват, че той е правен в селския магазин, който по една огромна случайност се държи от лелята на кмета на Омуртаг.

Пет кубика и шест дела

Проверката на случая с нелегалните дърва започва след анонимен сигнал за купуване на гласове. Част от него се потвърждава. Полицията открива дървата и започва разпити. Получателите им обясняват, че са си ги платили. Нямат никакви документи, с които да го докажат.

За самите дърва няма и една буква написана. Установява се обаче, че са отсечени от общинска гора. Подозира се, че в прекарването им е замесен общински лесничей. Заради неговата поява в цялата история е образувано дело за длъжностно престъпление.

Освен него са образувани още пет производства. Те са за незаконна сеч.

Към момента и шестте дела са в окръжната и районната прокуратура на Търговище. Оттам потвърдиха пред Mediapool за образуването им. Говорителят на окръжната прокуратура Васил Ангелов заяви, че няма данни в случая да става дума за купуване на гласове.

В магазина на леля ми нищо не е намерено

Ключово в случая е липсата на списъка. За него има свидетелски показания, но така и не е намерен. Получателите на дървата твърдят, че са се записали за тях при магазинерката, леля на кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов. Магазинът е претърсен безуспешно.

"Всеки може да каже всичко", заяви Ешрефов пред Mediapool.

Кметът, който е в отпуска, първоначално каза, че не е запознат със случая. Обеща, че може да коментира след няколко дни. На въпрос дали магазинът, в който е бил правен списъкът, е на негова роднина, попита за кой магазин става дума, защото в селото има три-четири. Малко по-късно, след като провери случая, Ешрефов върна обаждането и уточни, че в магазина на леля му не е намерен списък.

Гласовете растат по дървата

На тези избори дървата за огрев се оказаха един от мощните магнити за привличане на гласове към дадена партия, именно защото на редица места се раздаваха точно по партийни списъци. В седмицата преди вота на 14 ноември земеделският министър Христо Бозуков също заяви, че е запознат с подобни сигнали.

"Разказаха ми, че един район в Кърджалийско горските стопанства имат три списъка. Един за една партия, втори за втора партия и трети за тези, които не са в никоя партия и по тези списъци въздействат върху населението", разказа Бозуков на 8 ноември.

Министърът припомни, че по наредба дървата за огрев се разпределят от общинските кметове. В момента най-много кметове на общини в страната има партията на Бойко Борисов, която три мандата бе начело на държавата. В района на Кърджали, споменат от аграрния министър, традиционно силни позиции в местната власт има ДПС.

МВР също разследва редица казуси. Неведнъж и вътрешният министър Бойко Рашков, и главният секретар на МВР Петър Тодоров са споменавали, че това е важен ресурс, с който се печелят гласове.

"Няма да навлизам в конкретика, нека разследващите органи да си свършат работата. Различни са начините за купуване на гласове – от дърва за огрев, през махане на версиите в магазините, където хората пазаруват, до внасяне на една - две вноски във фирми за кредити, където хората закъсняват. Един глас струва между 40 и 100 лв. според региона. Противодействаме на тази търговия с цялата система от методи, които ни разрешава Закона за МВР, включително оперативни, охранителни и чрез СРС, когато се налага. Каквото ни позволява законът, го използваме в борбата с това уродливо явление", коментира в началото на октомври Тодоров пред Нова тв.

А, ако се върнем към случая в село Могилец, той е един от многото из цяла България. Навсякъде има по някой изчезнал списък с имена на хора в нужда, които после може да се преобразуват в съвсем реален списък с имена на хора в изборни протоколи...Мистерия, в която не се вижда купуване гласове.

mediapool.bg