Кламер БГ - Новини: Превенцията на стотици хиляди българи в риск от диабет се подценява

Превенцията на стотици хиляди българи в риск от диабет се подценява

България

|
Вт, 14 Ноем 2023г. 16:43ч.
Превенцията на стотици хиляди българи в риск от диабет се подценява

Инвестициите в превенция и скрининг в краткосрочен план са високо, но в последствие се отплащат, коментираха специалисти по повод Световния ден на диабета – 14 ноември.

По данни на международната диабетна федерация в България има над 519 хил. души с диабет, а над 140 хил. са засегнати от заболяването, но не знаят и не се лекуват. Същевременно около 4% от хората в България или 260 000 души страдат от предиабет и попадат в една от рисковите групи за развитие на заболяването, но за тях липсва адекватна превенция.

Официално включените в групи с рискови фактори за развитие на диабет тип 2 у нас са 180 726 души, като от тях 3 612 имат много висок риск за развитие на заболяването.

Ето защо усилията на здравните власти трябва да бъдат насочени към по-категорични мерки за скрининг и профилактика на заболяването, което засяга 1 на 10 души в глобален мащаб и придобива характера на епидемия. Тези данни бяха изнесени от специалисти по повод Световния ден на диабета – 14 ноември.

Кой е в риск от развитие на диабет

"Рискови за развитие на диабет са хората над 45 години, такива с фамилна обремененост, хора със съдови болести, метаболитен синдром, високо кръвно, висок холестерол, заседнал начин на живот, жени с поликистозни яйчници или такива, развили гестационен захарен диабет през бремеността.

Всички тези пациенти би трябвало да преминават през скрининг веднъжт на всеки 3 години с измерване на кръвната захар на гладно или ако имат повече от два рискови фактора, то тогава трябва да се изследват всяка година", обясни д-р Явор Асьов, ендокринолог в Александровска болница.

Той посочи, че при един родител с диабет тип 2 рискът от развитие на диабет е 1 на 7, а при двама родители с диабет - 1 на 2.

Усложненията

Д-р Асьов посочи, че усложненията се развиват още в предиабетно състояние и затова ранната диагностика е много важна. "Усложненията са пряко обвързани не само с ранната диагноза и превенцията, но и с контрола над болестта: поддържането на кръвната захар в нормални граници.

Какво представлява предиабетът

Предиабетът е гранично състояние, в което нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните ( между 5.7 и 6.4%), но не толкова високи, че да бъде поставена диагноза Диабет Тип 2. Въпреки че предиабетът е обратимо състояние, 50% от хората, диагностицирани с него има вероятност да развият диабет Тип 2 през следващите пет до 10 години.

Хората в състояние на предиабет имат: 15% по-висок ръст от развитие на сърдечно-съдово заболяване; 16% по-висок риск от коронарна артериална болест; 14% по-висок риск от инсулт; Много от тези пациенти имат недиагностицирано бъбречно заболяване; Повишен риск от заболяване на очите.

Диабетът е първа причина за нетравматична ампутация, първа причина за слепота, първа причина за терминална бъбречна недостатъчност и увеличава над два пъти риска от развитие на съдови болести. И това е само част от глобалната тежест на това заболяване", каза д-р Асьов.

Контрол на диабета

Добрият контрол на диабета се изразява в поддържане на нормални стойности на гликирания хемоглобин (<7%) и кръвната захар на гладно (4-6.1 mmol/l) и след хранене (<7.8 mmol/l), както и в избягване на драстично понижаване на кръвната захар, контрола на кръвното налягане и липидите и контрола на теглото и индекса на телесна маса. Всяко понижаване на стойностите на гликирания хемоглобин с 1% намалява риска от усложнения като инсулт (12%), инфаркт (14%), сърдечна недостатъчност (16%) и ампутации (43%).

Инвестициите в превенция се отплащат

С 5 млн. смъртни случая в глобален мащаб годишно диабетът всъщност е много по-смъртоносен от други социално значими заболявания като ХИВ/СПИН, туберкулоза, малария.

"Не е достатъчно да лекуваме едно заболяване добре. Трябва да го откриваме навреме, да го диагностицираме прецизно, да използваме най съвременните методи за лечение и на първо място: да живеем така, че да се разболяваме по-късно или изобщо да не се разболяваме", каза Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

Според Денев хората с установени рискови фактори за развитие на диабет у нас не се диспансеризират и наблюдават достатъчно добре. Той посочи, че те би трябвало да се насочват към консултации със специалист по-често и да бъдат наблюдавани по-активно.

"Инвестицията в профилактика и скриниг може да изглежда на първо четене висока и да достигне десетки милиони левове. Ако започнем да лекуваме тези 140 000 души, които не знаят че имат диабет, това ще повиши разходите в краткосрочен план. Но в средносрочен и дългосрочен план това ще намали ръста на разходите за здравеопазване и политиците трябва да го знаят", посочи Денев.

Безплатни прегледи и изследвания

По повод Световния ден за борба с диабета редица лечебни заведения в страната организират инициативи с безплатни изследвания и консултации.

УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“ обяви безплатни консултации за хора с диабет и риск от развитие на диабет. Тази година акцентът в кампанията на ИСУЛ е предиабетът. Специалистите от лечебното заведение посочват, че за разлика от други заболявания, които имат ясни проявления и за които пациентите търсят помощ, нито диабетът, нито предиабетът имат симптоми. В повечето случаи хората съвсем случайно разбират, че нивото им на кръвна захар е опасно повишено. Затова специалистите съветват поне веднъж годишно всеки да си изследва нивото на кръвната захар.

Консултациите в ИСУЛ се провеждат на 14 и 15 ноември 2023 г. в кабинет 214 (в приемно-консултативния сектор на болницата) между 12:00 и 16:00 часа. По време на прегледите се измерват кръвна захар и показатели на телесна маса и ще се получат препоръки за лечение и диета.

И други лечебни заведения в София и страната обявиха безплатни изследвания на гликиран хемоглобин за хора в риск от диабет тип 2 през ноември. Те са част от кампанията "Не чакай диабета, изследвай се днес!“, която се организира от Института за здравно образование със съдействието на единствения у нас Център за превенция на диабета, намиращ се "Александровска“ болница, както и в още 11 лечебни заведения.

От днес започват изследванията в София. В кампанията ще участват: УМБАЛ Александровска, МВР болница, ДКЦ 2,ДКЦ 11,МЦ „Борола“, МЦ „Младост Мед“, МЦ "Виталис“.

Записването е онлайн на www.healthedu.eu. На гореща телефонна линия -

070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), ще се дава информация на пациентите как да се запишат и как да се подготвят за изследването.

Изследването на гликирания хемоглобин е по-информативно и точно за поставяне на диагноза, отколкото инцидентното измерване на кръвната захар, защото дава информация за нивата на кръвната захар 2-3 месеца назад. Не се извършва на гладно, което е допълнителен плюс за пациента. За изследването се ползва капка кръв от пръста.

Профилактичните прегледи в числа

По данни на Здравната каса само за изминалата година 366 000 души в България са потърсили помощта на своя личен лекар заради съмнение за диабет, а 221 000 са били прегледани от специалист-ендокринолог. Най-много първични прегледи при личен лекар с диагноза "неинсулинозависим диабет“ са проведени в София – 96 000, следвани от Пловдив – 64 000, Варна – 34 000, Бургас и Стара Загора – по 25 000.

В същото време през 2022 г. само 41% от здравноосигурените над 18 години са се обърнали към общопрактикуващ лекар за извършване на профилактичен преглед. 180 726 души от тях са включени в група с рискови фактори за развитие на захарен диабет тип 2, като от тях 3 612 имат много висок риск за развитие на заболяването.

Посланието на инициативата е към онези, които нямат диабет, но рискуват да го развият, ако не променят начина си на живот. Ще бъдат записвани за изследване хора над 18 години, които попадат в рисковата група: с диабетно болни в рода, наднормено тегло, затлъстяване в областта на талията и корема, високо кръвно, претърпян съдов инцидент – инсулт или инфаркт, със симптоми, наблюдавани при диабета – постоянен глад, жажда, често ходене по малка нужда, внезапно отслабване на тегло, или прекомерно наддаване. Ако имате близки с диабет или някой от описаните фактори – не чакайте, а се запишете за изследването.

Превенция на диабета

Превенцията на диабета е възможна с промяна на начина на живот, като се препоръчва загуба на тегло с 5-10% и физическа активност от 150 минути седмично с интензитет на бързо ходене поне 5 дни в седмицата. Диетата е добре да включва хранене поне 4 – 5 пъти дневно, консумация на храни с високо съдържание на фибри и нисък гликемичен индекс (пълнозърнест хляб, ябълки, кафяв ориз, манго и др.), плодове, зеленчуци, риба, ядки, прием на течности без съдържание на калории.

Важно е да се избягват масло, червени и мазни меса, джънк фуд. Като част от промяната в стила на живот, ендокринологът препоръчва използване на техники за лека термична обработка на храната, въглехидратно броене и изграждане на навик за четене на съдържанието на продуктите.

mediapool.bg