Кламер БГ - Новини: 100 души се изследваха в кампания за превенция на диабет в Александровска болница

100 души се изследваха в кампания за превенция на диабет в Александровска болница

България

|
Пон, 04 Дек 2023г. 16:14ч.
100 души се изследваха в кампания за превенция на диабет в Александровска болница

100 души се изследваха в кампания за превенция на диабет в Александровска болница

Сто души от София и страната изследваха безплатно своя гликиран хемоглобин в Центъра за превенция на захарния диабет и неговите усложнения към Александровска болница. Безплатните изследвания бяха в рамките на кампанията "Не чакай диабета, изследвай се днес!“ в периода 14-30 ноември от Института за здравно образование, по повод Световния ден за борба с диабета 14 ноември. В кампанията лекари, специализанти и докторанти на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната обединиха усилия в провеждането на консултации и информираност на гражданите относно откриването, рисковите фактори, възможностите за лечение и контрол на заболяването.

Д-р Наталия Конова, специализант по ендокринология и координатор на кампанията в Александровска болница съобщи данните, според чийто анализ средната възраст на преминалите през тестуването граждани е 57 години, като 73% от тях са жени, 27% - мъже. Най-младият участник в скрининга е бил на 18г., а най-възрастният - на 94г. В резултат на проведеното изследване, при 51% от пациентите са установени предиабетни нива, а при 11% - диабетни нива на гликиран хемоглобин. 53% от пациентите са съобщили за фамилна обремененост за захарен диабет тип 2, 60% - за съпътстваща артериална хипертония, 35% - за често уриниране, 30% - за постоянна умора, 26% - за постоянен глад, 33% - за постоянна жажда, 8% - за необяснима загуба на тегло. 64% от изследваните са били с наднормено тегло, при 43% е установена дислипидемия, 27% са със симптоми на полиневропатия (изтръпване на крайниците).

Захарният диабет тип 2 е най-социално значимото ендокринно заболявание, което в много от случаите се диагностицира при настъпили вече усложнения и органни увреждания. Кампанията "Не чакай диабета, изследвай се днес!“ бе насочена към хора с висок риск за развитие на захарен диабет тип 2 с цел превенция на заболяването, както и за хора с наличен, но недиагностициран до момента диабет, при които се цели започване на възможно най-ранно лечение за забавяне на развитието на диабетните усложнения.

Превантивният център Александровска болница е с уникални функции и значение за страната, и разполага с най-модерната апаратура за обективизиране на съдовите промени в различните етапи на атеросклеротичния процес, ендотелната дисфункция, автономната и соматичната невропатия, промените в ретината и други усложнения, настъпили вследствие на захарния диабет.

mediapool.bg