Кламер БГ - Новини: Правосъдният министър е готова да иска освобождаването на Гешев

Правосъдният министър е готова да иска освобождаването на Гешев

България

|
Пет, 28 Ян 2022г. 11:14ч.
Правосъдният министър е готова да иска освобождаването на Гешев

Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Надежда Йорданова е готова да поиска отново отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Преди това обаче се чака произнасянето на Конституционния съд дали тя има такова правомощие. Тълкуването бе поискано, след като Висшият съдебен съвет отказа да приеме подобно предложение от служебния министър Янаки Стоилов.

"При едно положително становище, аз ще си упражня правомощията и ще внеса такова искане. Конкретните основания позволете ми да не ги коментирам", заяви Йорданова пред БНТ.

Тя все пак каза, че става дума за допълнителни основания във връзка с предишното искане. То бе внесено от Стоилов, но подготвено от вътрешния министър Бойко Рашков. Ставаше дума за нарушения при публикуване на СРС-та от страна на прокуратурата. Рашков твърдеше, че пускането в публичното пространство на записите, в които се чува гласът на президента Румен Радев, е нарушение на Закона за СРС. Тезата на прокуратурата прокуратурата бе, че те са публикувани с разрешение на наблюдаващия прокурор по силата на НПК. Според Рашков обаче разпоредбите на процесуалния кодекс в случая не важат, защото има специална норма от Закона за СРС и тя има преимущество пред общата.

"Налице са различни видове нарушения – както от гледна точка на на управжняване на правомощията на главния прокурор като ръководител, така и различни конкретни случаи", заяви Йорданова.

Според нея става дума за действия на Гешев като главен прокурор, както и за такива от миналото, когато бе заместник на Сотир Цацаров и шеф на спецпрокуратурата, а преди това – редови обвинител.

mediapool.bg