Кламер БГ - Новини: Едва 206 американски военни са в България

Едва 206 американски военни са в България

България

|
Пет, 28 Ян 2022г. 14:42ч.
Едва 206 американски военни са в България

Сн. ЕПА/БГНЕС

Едва 206 американски военнослужещи с оръжие и техника са се намирали в България към средата на януари, каза министърът на отбраната Стефан Янев в рамките на парламентарния контрол.

"И в момента българските и американските въоръжени сили провеждат учение - от началото на януари, което ще продължи до месец юни", уточни той.

България и САЩ използват съвместно учебния полигон "Ново село", военновъздушните бази "Граф Игнатиево" и "Безмер" и логистичния център край Айтос. Според споразумението от 2006 година в страната могат да присъстват не повече от 2500 американски военни. Те обаче могат да нараснат до 5 000 души, но само за 3 месеца, при ротация на контингентите в четирите бази за съвместно ползване с българската армия.

"От 2006 година не е имало случай, в който американските военнослужещи да са доближавали цифрата от 2500. Говорим дори не за постоянно присъствие, а за тип учения, които се провеждат на учебния полигон в Ново село", каза Янев.

Въпросът бе на депутатката от "Възраждане" Елена Гунева. Темата за американските бази е част от портфолиото на партията, наред с борбата срещу ваксините и проруските интереси у нас.

Военният министър изнесе информацията на фона на обсъжданите в НАТО възможности за увеличаване на отбранителния потенциал в Източна Европа заради напрежението около Украйна.

Според неофициална информация САЩ обмислят изпращането на 1000 военни в България. Правителството обаче предложи България да е рамкова страна и домакин на батальонна бойна група. България да участва с до 1000 военни, а другите страни в групата да са с по-ограничено присъствие.

В средата на януари на полигон "Ново село" започна съвместната българо-американска подготовка, която ще продължи до 30 юни 2022 г. В него ще участват и бойни машини на пехотата M2A3 "Брадли", танкове М1А2 "Абрамс", вертолети, транспортна, спомагателна и ремонтна техника.

mediapool.bg