Кламер БГ - Новини: "Право", "Психология" и "Софтуерно инженерство" най-желани в СУ

"Право", "Психология" и "Софтуерно инженерство" най-желани в СУ

България

|
Вт, 05 Юли 2022г. 19:23ч.
"Право", "Психология" и "Софтуерно инженерство" най-желани в СУ

Сн. БГНЕС, архив

Специалностите "Право", "Психология" и "Софтуерно инженерство" водят класацията за най-много кандидат-студенти след първото класиране за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски". След него във висшето училище са приети 5682-ма души в редовна и задочна форма на обучение, държавна поръчка и платено обучение, съобщиха от университета. Така остават свободни над 120 места от предварително заявената бройка нови студенти.

9356 са били кандидат-студентите в Софийския университет. Сред предпочитаните специалности са още "Графичен дизайн", "Предучилищна и начална училищна педагогика" (задочно), "Английска филология", "Международни отношения" (редовно), "Журналистика" (редовно), "Връзки с обществеността" (редовно) и "Компютърни науки".

От 6 до 8 юли включително класираните от първия етап кандидати могат да се запишат в специалността, в която са класирани, като не участват в следващите етапи. Класираните по първо желание трябва да се запишат на този етап от класирането, без право на потвърждаване или изчакване края на класиранията.

Класираните по второ, трето и т.н. желание могат да се запишат в специалността, за която са класирани от този етап, или да заявят желание за участие в следващото подреждане. Ако решат да чакат прием в по-желана специалност, трябва да депозират диплома-оригинал за средно образование и да попълнят декларация за участие в следващите етапи.

Класирани от първия етап на класирането кандидати, които не се запишат в специалността, в която са приети, или не потвърдят желанието си за по-нататъшно участие в следващите класирания, отпадат и губят мястото си. Незаетите от тях места се попълват на следващото класиране.

Некласираните от този етап кандидати участват автоматично в следващия етап.

Второто класиране е на 12 юли. Третият шанс за прием е на 19 юли. Резултатите от това класиране са окончателни.

mediapool.bg