Кламер БГ - Новини: Правната комисия решава за електронното гласуване

Правната комисия решава за електронното гласуване

България

|
Вт, 19 Ян 2016г. 09:09ч.
Правната комисия решава за електронното гласуване

Народните представители от правната комисия в парламента ще обсъдят на заседание във вторник проекторешение в подкрепа на електронното гласуване след проведения на 25 октомври 2015 г. национален референдум по въпроса.

Въпреки че не надхвърли необходимия праг на активност от предишния парламентарен вот, допитването, което се проведе с местните избори събра над 20% от гласовете на избирателите. Над 50% гласуваха с "да" на въпроса да може ли да се гласува дистанционно по електронен път - 1 883 411 души.

Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, в такъв случай въпросът отива в парламента, който трябва да гласува по въпроса в срок до 3 месеца от постъпването на решението на Централната избирателна комисия в Народното събрание.

Към момента партиите от управляващата коалиция декларират, че ще се застъпят за въвеждането на електронно гласуване. Въпреки това обаче по неофициална информация е възможно електронното дистанционно гласуване да бъде въведено само експериментално.

mediapool.bg