Кламер БГ - Новини: Депутати предлагат занижаване на критериите за представителност на синдикатите и работодателите

Депутати предлагат занижаване на критериите за представителност на синдикатите и работодателите

България

|
Вт, 19 Ян 2016г. 11:15ч.
Депутати предлагат занижаване на критериите за представителност на синдикатите и работодателите

Депутати от почти всички политически сили в парламента предлагат промени в Кодекса на труда, с които да се намали изискването за брой членове, за да бъде една синдикална или работодателска организация представителна. Депутатите предлагат за да бъде една синдикална организация представителна да има най-малко 50 000 членове, а не както е в момента – 75 000.

За работодателските организации се предлагат да имат най-малко 1500 членове с не по-малко от 50 хил. работници общо, или да имат 100 хил. служители и работници на трудов договор общо за всичките си членове.

Те се аргументират, че между 1992 и 2012 година са се изисквали именно 50 000 членска маса за представителност, а с промени от 2012 година изискването е завишено, при положение, че в същото време заетостта намалява.

Официалната безработица по данни на НСИ за 2014 година е 10.7%, а за десетмесечието на 2015 година е 8.3%. По обобщена справка на НОИ средният брой осигурени за 2014 година 2 165 339 души, а към деветмесечието на 2015 година е 1 946 339 души.

“Въпреки, че наблюдаваме намаление на безработицата, броят заети лица не се повишава по редица обективни причини – напускане на големи работодатели от пазара на труда, геополитически и икономически сътресения, промяна в цените на ток, горива и др“, аргументират се депутатите, подписали предложението, сред които са Светлана Ангелова (ГЕРБ), Хасан Адемов (ДПС), Гроздан Караджов (РБ), Георги Гьоков (БСП), Димитър Байрактаров (ПФ) и др.

Тази година предстои ново преброяване на членската маса на работодателските и синдикалните организации, като получилите представителност имат право да участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество, с който се съгласуват всички важни социални, данъчни и бюджетни закони.

В момента в НСТС членуват двата големи синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" и четири работодателски организации – Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Възможно е занижените критерии за представителност да позволят в НСТС да се включат още бизнес организации.

До 2012 година представителните работодателски организации бяха шест, но след въвеждането на по-строги критерии отпаднаха свързания с Алексей Петров Съюз за стопанска инициатива и Българския съюз на частните предприемачи “Възраждане”.

mediapool.bg