Кламер БГ - Новини: Правителството създаде агенция "Инфраструктура на електронното управление"

Правителството създаде агенция "Инфраструктура на електронното управление"

България

|
Четв, 12 Май 2022г. 19:12ч.
Правителството създаде агенция "Инфраструктура на електронното управление"

Правителството създаде агенция

Кабинетът “Петков” одобри проект за създаване на Изпълнителна агенция “Инфраструктура на електронното управление” и за приемането на неин устройствен правилник, както и такъв на самото Министерство на електронното управление (МЕУ).

Новият Устройствен правилник на Министерството на електронното управление (МЕУ) отразява измененията на нормативната уредба от февруари 2022 г., с които на министър Божидар Божанов бяха прехвърлени редица функции на закритата Държавна агенция “Електронно управление”. Те са свързани с държавната политика за развитие на електронното управление и държавната политика за мрежова и информационна сигурност. Същевременно с него се изпълнява и решение на Народното събрание, с което към МЕУ преминава дирекция “Информационни технологии” от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Правилникът включва функциите по подпомагане изпълнението на всички правомощия на министъра на електронното управление със съответната структура и щатна численост.

С цел създаване на необходимите условия и ресурси за изпълнение на функциите по ефективно оперативно наблюдение и поддръжка на хоризонталните системи, споделените ресурси и инфраструктурата на електронното управление, както и за наблюдението и реакцията при инциденти с мрежовата и информационна сигурност, се създава Изпълнителна агенция “Инфраструктура на електронното управление”.

mediapool.bg