Кламер БГ - Новини: Правен казус може да спре изборния референдум

Правен казус може да спре изборния референдум

България

|
Пон, 19 Май 2014г. 13:17ч.
Правен казус може да спре изборния референдум

Инициативният комитет за провеждането на изборния референдум поиска председателят на Народното събрание бързо да определи едномесечния срок за отстраняването на нередностите в подписката за допитването, след като ГРАО установи, че над 100 хиляди от събраните подписи са невалидни и така не достигат около 37 хиляди за изискваните по закон 500 хиляди подписа. Председателят на комитета проф. Георги Близнашки съобщи, че има готовност грешките да бъдат отстранени или да бъдат събрани още подписи.

Все още не е ясно обаче дали Законът за пряко участие на гражданите в управлението разрешава възможността за довнасяне на подписи. Според чл. 13, ал. 4 "при установяване на нередности в подписката председателят на Народното събрание уведомява инициативния комитет и определя едномесечен срок за тяхното отстраняване". Проф. Близнашки коментира, че до момента няма прецедент и не е ясно дали ще има възможност за събирането и на подписи. Решението трябва да бъде взето от парламента.

"В рамките на няколко дни ще коригираме нередностите", каза Близнашки.

До този момента председателят на парламента Михаил Миков не е влязъл в контакт с комитета. В момента парламентът е във ваканция заради изборите, но инициативният комитет ще изпрати писмо до Миков с искане за бърза реакция.

"Миков се е разпоредил заключенията на ГРАО да бъдат изпратени в парламентарните комисии, но не е намерил време да влезе в контакт с нас", каза Близнашки.

Освен това инициативният комитет настоява чрез парламента да получи и подробните констатации на ГРАО, включително и критериите и мотивите за анулиране на подписи, както и списък на имената, чиито подписи са обявени за недействителни.

Над 63 хиляди подписа са обявени за невалидни поради неточности в ЕГН-та, а 22 хиляди - заради пропуски при изписването на пълния или постоянния адрес.

Според Близнашки е реалистично референдумът да се проведе през втората половина на октомври. Ако обаче комитетът не успее да осигури изискваните 500 000 подписа, по закон нова подписка с предложение за референдум по същия въпрос може да бъде започната не по-рано от 6 месеца от прекратяване на процедурата.

"Има едно нежелание демонстративно, показано от представители на управляващите за провеждането на референдума. Ако се стигне до активиране на тази голяма избирателна маса, която досега се въздържа от участие в изборите, ще имаме качествено различна политическа система след изборите. Партиите на статуквото нямат интерес от въвличането на нови избиратели, разчитат на твърдите си ядра", коментира Близнашки.

Президентът и инициативният комитет настояваха референдумът да се проведе заедно с изборите за Европейски парламент, но проверката се забави и това стана невъзможно.

Събраните подписи бяха внесени на 10 март в парламента. Според Закона за референдумите парламентът е задължен да свика национално допитване до 3 месеца, ако това поискат поне 500 хиляди граждани.

Референдумът трябва да реши дали да бъде въведено задължително гласуване на изборите и в допитванията до народа, дали да бъде въведен мажоритарен елемент в избирателната система и дали да може да се гласува и дистанционно по електронен път на изборите и референдумите.

mediapool.bg