Кламер БГ - Новини: Парламентът ще обсъжда вота на недоверие в петък, гласуването - след изборите

Парламентът ще обсъжда вота на недоверие в петък, гласуването - след изборите

България

|
Пон, 19 Май 2014г. 15:09ч.
Парламентът ще обсъжда вота на недоверие в петък, гласуването - след изборите

Народното събрание ще заседава извънредно в петък, когато ще обсъди внесения от ГЕРБ вот на недоверие за провала на политиката в енергийния сектор. Самото гласуване по вота обаче ще е след изборите. Това стана ясно в понеделник от интервю на председателя на Народното събрание Михаил Миков (БСП) пред Дарик радио.

Миков съобщи, че парламентът ще бъде свикан за извънредно заседание в петък, когато ще се проведе и дебатът по внесения вот. В момента депутатите са във ваканция заради изборите, която ще бъде прекъсната за инициативата на ГЕРБ.

Председателят на НС обясни, че не е задължително гласуването по вота да бъде 24 часа след края на дебатите в пленарната зала и спокойно може да бъде оставено за седмицата след изборите.

"Всичко това означава, че като изтекат 24 часа (след дебатите по вота), смятам, че не е разумно да го правим в изборните дни. Казано е не по-рано от 24 часа. Може да се гласува след ден, след два, след три. Мисля, че няма смисъл да разкарваме по време на избори два пъти народните представители", коментира той.

В отговор на въпрос дали дебатът за енергетиката няма да се превърне в предизборна агитация, Миков каза, че дали той ще се проведе ден, два, или три преди евровота, това няма голямо значение. "Все ще е в рамките на най-горещата фаза на кампанията", каза Миков.

"Целта на решението, което прие парламентът, е да не се използва парламентарната трибуна за тези цели, но правилникът не трябва да се погазва и сроковете са за това, за да се спазват от всеки", уточни още Миков.

ГЕРБ внесе в петък деловодството на парламента обещания вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. Това е четвъртият вот на недоверие, поискан от опозицията.

mediapool.bg