Кламер БГ - Новини: Хелзинкският комитет ще защитава чернокожа французойка, пребита от наши скинари

Хелзинкският комитет ще защитава чернокожа французойка, пребита от наши скинари

България

|
Пон, 19 Май 2014г. 16:15ч.
Хелзинкският комитет ще защитава чернокожа французойка, пребита от наши скинари

Българският хелзинкски комитет (БХК) обяви в понеделник, че поема защитата на чернокожа френска гражданки, която е била пребита от група скинхедс преди месец в София.

Правозащитната организация недоволства от изнесената предварителна информация по делото, че прокуратурата смята да подведе заловените двама извършители на побоя под отговорност за хулиганство. Тази информация е дадена от следователя по делото. БХК обаче смята, че става дума за нападение от расистки подбуди.

Ето и изнесените от БХК факти по делото. В навечерието на Великден, 19-ти април, около 22.30 часа. на спирка на тролейбус на Цариградско шосе в София четирима души чакат градски транспорт. Това са двама мъже и една жена, български граждани, и тяхната приятелка А.Ч. – млада чернокожа жена, която е френска гражданка. Тя е в България само за седмица и им гостува.

Към спирката приближава тролей, в който група мъже, виждайки чернокожата жена, започват да имитират маймунски звуци. Веднага след това отвътре се чуват виковете "Слизаме!" и "Дръж чернилката!".

От тролея слиза група от шест или седем мъже с черни якета, къси коси, тесни панталони и обувки тип "кубинки". Четирима от тях с юмруци и ритници нанасят удари на чернокожата жена, докато останалите мъже отделят приятелите ѝ настрани, отново с удари, включително с пластмасови бутилки. А. изпада в безсъзнание. Цялата е покрита в кръв – лицето ѝ, дрехите ѝ. За момент приятелите ѝ дори мислят, че е убита.

Веднага след това нападателите бързо се изнасят, качвайки се в дошлия междувременно тролей. Жената е в безсъзнание около половин минута. Когато идва в съзнание, не разбира какво се е случило, а когато се поглежда, първо решава, че е червена заради боята от яйцата, които боядисвали по-рано.

По-късно специалистът по съдебна медицина установява рани и охлузвания по челото, носа, кръста, десните ръка и коляно на жената, както и подкожен хематом на подбедрицата, кръвонасядания по клепачите, устната кухина и лявата мишница. Въпреки леката телесна повреда, А. се движи трудно, изпитва силни болки, има белези по лицето.

"Нанесени са ѝ не само телесни повреди, но и дълбока емоционална травма. Страхът на пострадалата жена я кара да не излиза извън жилището на приятелите си, толкова е силен, сочат от БХК. По-късно полицията залавя двама от заподозрените като извършители. Неправителствената организация съобщава, че прокуратурата вече им е предложила сключването на споразумение.

"Чака се одобрението на съдия, за да влезе споразумението в сила. Въпреки очакваното занижено наказание, пострадалата няма правно средство да оспори постигнатото споразумение. Случаят е особено тревожен заради реакцията на полицията и прокуратурата, която засега сочи на омаловажаване на това престъпление, както неведнъж се е случвало с подобни расово мотивирани нападения", се казва в съобщението на БХК.

От организацията припомнят, че през март тази година България бе осъдена пред Европейския съд в Страсбург за отказ на властите да разследват нападение на скинхедс над суданец.

БХК изброява още 8 случая на нападения срещу хора с тъмен цвят на кожата само през 2013 година.

mediapool.bg