Кламер БГ - Новини: Почистващите фирми в София са глобени със 120 000 лева заради снега

Почистващите фирми в София са глобени със 120 000 лева заради снега

България

|
Пон, 27 Ноем 2023г. 19:44ч.
Почистващите фирми в София са глобени със 120 000 лева заради снега

Глоба от 120 000 лева заради пропуски в чистенето на София от падналия в последните дни сняг е наложила Столичната община на почистващите фирми. Сн. БГНЕС

Фирмите, отговарящи за почистването в София, ще бъдат глобени със 120 000 лв. заради пропуски и лоша организация при почистването на снега и леда в последните дни. Информацията беше съобщена в понеделник първо от "Спаси София", а малко по-късно и от администрацията на кмета Васил Терзиев. От екипа на кмета уточниха, че глобите са заради непочистени спирки, подлези и други обществени пространства.

Самият той не каза нищо по темата по-рано през деня, когато даде символично начало на строежа на софийското метро през кв. "Слатина".

От "Спаси София" отбелязват, че общината е взела своите поуки и е могла да се справи по-добре със ситуацията. Те допълват, че София от години страда от лоша поддръжка, която е разделена между множество фирми и липсва ясна отговорност. Поддържането на чистотата и извозването на отпадъците са разделени между наколко фирми, които отговарят за различни зони на града.

"Затова и реакцията в моменти като този е бавна и незадоволителна", пишат от "Спаси София". Допълват, че по отношение на снега екипите са се справили добре с почистването на основните улици, но са изостанали с квартални улици, тротоарие, спирките и подлезите.

От "Спаси София" и администрацията на Васил Терзиев ще предприемат няколко мерки през следващите седмици и месеци, за да отстранят пропуските. Според тях фирмите трябва да разполагат с повече човешки ресурс, трябва да се изработи План за действие по почистване на пешеходни пространства и тротоари, а в бъдеще ще бъдат почиствани не само спирките и подлезите, но и подходите към тях. Всички дейности по пичистване ще бъдат под една шапка. Не се казва каква е тази "шапка".

От формацията, която е коалиционен партньор на ПП-ДБ в рамките на общинския съвет, отбелязват и нуждата от спешни действия за подобряване на капацитета на общинската фирма "Софекострой", която се се е "провалила тотално" при почистването.

mediapool.bg