Кламер БГ - Новини: Почина известният ромски лидер Цар Киро

Почина известният ромски лидер Цар Киро

България

|
Пет, 02 Апр 2021г. 13:14ч.
Почина известният ромски лидер Цар Киро

В четвъртък вечерта е починал Кирил Рашков-Цар Киро, който бе един от най-влиятелните ромски лидери в страната. Баронът на богатата ромската фамилия Рашкови е починал на 78-годишна възраст в дома си, докато е изтърпявал 8-месечна присъда за държане на живак и нерегистрирани старинни монети, напомня пловдивската медия "Трафик нюз".

Кирил Рашков е роден през месец май 1942 година. Той получава прозвището си Цар Киро, след като самообяви за лидер на ромите в България. Още по времето на социализма получава седем присъди за различни престъпления, сред които притежание на злато, левове и чуждестранна валута. Общото наказание е 30 години затвор, но след промените от 10 ноември е амнистиран.

През 90-те години Цар Киро започва да се занимава с производство на алкохол през фирмата си "Цар Гого". През 1993 г. е арестуван за производство на фалшив алкохол в големи размери, а името му се превръща в нарицателно за производител на ментета.

В края на 90-те Рашков основа партия "Свободна България", която успява да вкара общински съветници в Стара Загора и Пазарджик.

Междувременно Цар Киро е обвинен за два бомбени атентата, но е оправдан заради липсата на доказателства. Тогава бивши висши служители на МВР твърдяха, че Рашков е ценен информатор на полицията и заради това се ползва с чадър, напомня "Дневник".

През 2016 г. Рашков получи осъдителна присъда за незаконно държане на живак, както и археологически и културно-исторически ценности. Той беше обвинен и за държане на амфетамини, но съдът не намери достатъчно доказателства по това обвинение.

В пловдивското село Катуница, където живее, Рашков се води земевладелец. През септември 2011 г. избухнаха безредиците в Катуница. Това се случва след убийството на 19-годишния Ангел Петров, за което част от местните жители обвиняват Рашков. Къщите на фамилията Рашкови са опожарени от протестиращи. След няколко дни размириците затихват. Рашков тогава беше осъден и прекарва в затвора над 2 години, а фамилията му се изсели от Катуница.

Синът му Ангел Рашков също многократно е задържан по различни обвинения, а в момента дъщеря му изтърпява присъда за наркотици.

mediapool.bg